مواضع متناقض واشنگتن در قبال تهران

چرا ایران باید هر دو گزینه مذاکره و جنگ را جدی بگیرد؟

۰۵ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۳:۴۸ کد : ۲۰۳۱۸۷۵ اخبار اصلی خاورمیانه
نویسنده خبر: عبدالرحمن فتح الهی
برخلاف آنچه که حمید ابوطالبی از اظهارات استیو ویتکاف، مشاور رئیس‌جمهور ترامپ، استنباط می‌کند، سال ۱۴۰۴ ممکن است نه «سال مذاکره و دیپلماسی»، بلکه «دوره‌ای پر از ابهام و احتمالات در خصوص گزینه‌های موجود باشد». مشارو سیاسی روحانی در واکنش به سخنان ویتکاف معتقد است که دو کشور در حال ورود به مسیری جدید و مبتنی بر گفت وگو و حل اختلافات هستند. اما در این مبحث، باید توجه داشت که همزمان با سخنان ویتکاف در مورد دیپلماسی، اظهارات دیگر مقامات آمریکایی، نظیر مارکو روبیو و مایک والتس، به وضوح بر گزینه جنگ تأکید دارند.
چرا ایران باید هر دو گزینه مذاکره و جنگ را جدی بگیرد؟

دیپلماسی ایرانی: حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در دوره روحانی در واکنش به اظهارات ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه باور دارد که ظاهرا «مسیری تازه» در رابطه ایران و آمریکا آغاز شده است.  وی در مطلبی با عنوان «ایران و آمریکا، امید به مسیری تازه»، اعتقاد دارد که  در سال ۱۴۰۴، ایران و آمریکا در حال شروع یک رویکرد جدید برای مذاکره و حل اختلافات هستند. دیپلمات اسبق کشورمان ذیل مقوله «ساختار دولایه ای پیام آمریکا»، می گوید که این رویکرد به‌رغم تفاوت‌های ظاهری در پیام‌ها و نمادهای تبلیغاتی هر طرف، بر گفت وگو و صلح متمرکز است. ابوطالبی توضیح داد که ایران برای تعامل با آمریکا باید رویکردی جنگ‌جویانه اتخاذ کند، در حالی که آمریکا باید احترام و صلح را به‌عنوان نماد خود قرار دهد.

معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در دوره روحانی در ادامه نوشته خود اشاره دارد که در آغاز سال جدید، وزیر خارجه ایران به‌ویژه در نوروز، پیام‌های ترامپ را تفسیر کرده و اعلام کرده که به آن‌ها پاسخ داده خواهد شد. در مقابل، نماینده ترامپ از آمادگی آمریکا برای مذاکره و تکریم ایرانیان خبر داد. ساختار پیام‌های دو طرف نشان‌دهنده رویکردهای متفاوت است، اما هر دو طرف به‌دنبال تعامل و کاهش تنش هستند. ابوطالبی معتقد است که اکنون وقت آن است که این ارتباطات جدی‌تر و مستمرتر شود و به سمت مذاکرات مستقیم و جامع حرکت کنند، نه تنها به‌دنبال تبلیغات و سخنان نمایشی.

راهبرد ابهام و دو گزینه موازی  

در حالی حمیدابوطالبی از مواضع استیو ویتکاف بوی دیپلماسی و مذاکره با ایران را استشمام می کند که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در مصاحبه‌ای رادیویی درباره احتمال اقدام نظامی علیه ایران هشدار داد. او تأکید کرد که آمریکا آماده است در صورت لزوم، به اقدام نظامی علیه ایران دست بزند تا از دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند. روبیو همچنین افزود که آمریکا اولویت خود را حل دیپلماتیک مسائل می‌داند، اما در صورت لزوم گزینه نظامی را نیز در نظر خواهد گرفت. مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ هم در جدیدترین اظهارنظرش با اشاره به ادامه حملات نیروهای حوثی به اسرائیل، تأکید کرده که «ایالات متحده اقدامات سخت‌گیرانه‌تری را در پیش گرفته و اگر ایران برنامه هسته‌ای خود را به‌طور کامل کنار نگذارد، گزینه نظامی به کار گرفته خواهد شد.»

همزمان، وزارت دفاع آمریکا از طرح ارسال دومین ناو هواپیمابر به منطقه خبر داد. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که حملات هوایی آمریکا به یمن همچنان ادامه دارد. پنتاگون تأسیسات نظامی ایران را تهدید کرده و اعلام کرده که ممکن است در صورت تشدید تنش‌ها، به اقدامات نظامی جدی دست بزند. عباس عراقچی نیز در واکنش به این تحرکات اعلام کرد که ایران آماده دفاع از خود است، اما به دنبال جنگ نیست. رهبر انقلاب نیز در سخنرانی‌های اخیر خود هشدار داده که اگر آمریکا دست به اقدام اشتباهی بزند، ایران پاسخ قاطع و جدی خواهد داد. به این ترتیب، وضعیت منطقه به شدت پیچیده و حساس است و هر گزینه‌ای ممکن است در روزهای آینده روی دهد.

مذاکره یا نظامی‌گری؟ دوگانه پیچیده سیاست آمریکا در قبال ایران

با توجه به نکات فوق و در تحلیل تحولات اخیر روابط ایران و آمریکا، برخلاف آنچه که حمید ابوطالبی از اظهارات استیو ویتکاف، مشاور رئیس‌جمهور ترامپ، استنباط می‌کند، سال ۱۴۰۴ ممکن است نه «سال مذاکره و دیپلماسی»، بلکه «دوره‌ای پر از ابهام و احتمالات در خصوص گزینه‌های موجود باشد». مشارو سیاسی روحانی در واکنش به سخنان ویتکاف معتقد است که دو کشور در حال ورود به مسیری جدید و مبتنی بر گفت وگو و حل اختلافات هستند. اما در این مبحث، باید توجه داشت که همزمان با سخنان ویتکاف در مورد دیپلماسی، اظهارات دیگر مقامات آمریکایی، نظیر مارکو روبیو و مایک والتس، به وضوح بر گزینه جنگ تأکید دارند.

این تناقضات در سیاست‌های آمریکا نشان‌دهنده اجرای راهبرد «ابهام» است که به صورت همزمان دو گزینه «مذاکره و جنگ» را در دستور کار قرار می‌دهد. راهبردی که هدف آن به چالش کشیدن ایران از هر دو سوست؛ از یک‌سو تلاش برای ترغیب تهران به دیپلماسی از طریق اظهار نظراتی نظیر آنچه که ویتکاف مطرح کرده است، و از سوی دیگر، آماده‌سازی برای گزینه نظامی در صورت لزوم. این شیوه، که بر مبنای ایجاد سردرگمی در تصمیم‌گیری‌های تهران بنا شده، می‌تواند منجر به این شود که ایران به اشتباه تصور کند که تنها مذاکره در دستور کار است و از آنجایی که ایران از فشارهای تهدید نظامی نگران است، ممکن است به سمت مذاکره پیش برود.

اما اگر به دقت به مواضع رهبر انقلاب و وزیر امور خارجه ایران توجه کنیم، اینطور به نظر می‌رسد که ایران نیز به خوبی از این راهبرد آگاه است و هر دو گزینه را مدنظر قرار می‌دهد. رهبر انقلاب در سخنرانی‌های اخیر خود تأکید کرد که اگر آمریکا دست به اقدام غلطی بزند، ایران واکنش قاطع خواهد داشت. وزیر امور خارجه ایران نیز تصریح کرده است که ایران آماده است تا از خود دفاع کند، اما به دنبال جنگ نیست. این مواضع نشان می‌دهند که تهران برای هر دو سناریو، مذاکره و جنگ، آماده است و به نظر می‌رسد که تهران به ویژه در این مقطع زمانی تصمیمات خود را بر اساس رفتار آمریکا اتخاذ خواهد کرد.

این شرایط به وضوح نشان‌دهنده وجود یک «راهبرد ابهام» است که آمریکا به کار می‌برد. از یک‌سو، با صحبت از مذاکره و دیپلماسی، واشنگتن سعی دارد تا تهران را به سمت مذاکرات سوق دهد و از سوی دیگر، با تهدید به اقدام نظامی، در تلاش است تا ایران را از پذیرش گزینه‌های دیپلماتیک منصرف کند و به این ترتیب هر دو گزینه را به روی میز نگه دارد. به نظر می‌رسد که هدف نهایی این است که ایران از ترس جنگ به سمت مذاکرات بیاید و در نتیجه واشنگتن با استفاده از این تاکتیک‌های پیچیده، سعی در کنترل و هدایت روند مذاکرات دارد. در نهایت، آنچه که از این وضعیت بر می‌آید، این است که ایران باید با دقت بسیار زیاد و تحلیل تمامی ابعاد این راهبرد، اقدامات خود را به گونه‌ای هماهنگ و هوشمندانه اتخاذ کند تا نه تنها از تله‌های تهدیدات نظامی آمریکا دوری کند، بلکه در عین حال بتواند از ظرفیت‌های دیپلماسی به نحو احسن بهره‌برداری کند.

تلاش ایران برای خرید زمان؛ دیپلماسی غیرمستقیم در مقابل فرجه دوماهه ترامپ

علی رغم آنچه گفته شد، اگر بخواهیم تحلیل حمید ابوطالبی را از زاویه دیگر بررسی کنیم، به نظر می رسد که ذیل تحولات اخیر و دقت در شرایط جدید روابط با آمریکا، تهران در پی راهکاری پیچیده و هوشمندانه برای مدیریت بحران موجود است. در حالی که ایران سعی دارد از طریق مذاکره و بهره‌برداری از کانال‌های غیرمستقیم و میانجی‌گران متعدد، فشارها را کاهش دهد، چنین بر می آید که رویکرد مدنظر تهران با واقعیت‌های موجود در سیاست آمریکا به ویژه در دوران دوم ریاست‌جمهوری ترامپ و مواضع تند و تمامیت‌خواهانه واشنگتن در موضوعات هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای، هم‌خوانی چندانی ندارد.

در این راستا، ایران در نظر دارد که با توجه به زمان محدود باقی‌مانده تا پایان فرجه دو ماهه که هم به معنای فشار بر تهران از سوی دونالد ترامپ و هم تهدید احتمالی فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی اروپایی‌ها است، در تلاش خواهد بود که از طریق مذاکرات غیرمستقیم و حتی برخی امتیازات موقت و اندک، فضای تازه‌ای برای خود ایجاد کند. هدف تهران این است که از این طریق برای دولت ترامپ نوعی "تعدیل" ایجاد کند و راه را برای کاهش تنش‌ها هموار سازد. با این حال، باید متذکر شد که دولت دوم ترامپ به شدت بر منافع و اولویت‌های امنیت ملی خود تأکید دارد و به ویژه در عرصه هسته‌ای، موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای، خواسته‌های بسیاری از ایران را که با تمامیت‌خواهی آمریکا در تضاد است، نمی‌پذیرد.

از سوی دیگر، فرصت محدود و کوتاه دو ماهه در عمل مانع از این می‌شود که تهران بتواند ابتکار دیپلماتیک بیشتری به خرج دهد و به صورت مؤثر از مذاکرات غیرمستقیم برای چانه‌زنی در موضوعات حساس بهره ببرد. این زمان اندک، که هم‌زمان با تهدید فعال‌سازی مکانیسم ماشه در دستور کار اروپایی‌ها است، فضای دیپلماتیک ایران را بیش از پیش محدود می‌کند. در نهایت، با توجه به رویکرد یکپارچه و سخت‌گیرانه آمریکا، به ویژه در موضوعاتی مانند هسته‌ای و منطقه‌ای، این احتمال وجود دارد که تلاش‌های ایران در راستای مذاکرات غیرمستقیم و خرید زمان، در نهایت منجر به نتیجه مطلوب نگردد. این امر به ویژه به دلیل آنکه در حال حاضر دولت ترامپ کاملاً در راستای رویکردهای سخت‌گیرانه خود در سیاست خارجی به سر می‌برد، ممکن است با شکست مواجه شود./شرق


 

عبدالرحمن فتح الهی

نویسنده خبر

روزنامه نگار و کارشناس ارشد روزنامه نگاری سیاسی و عضو تحریریه دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر


( ۶ )

نظر شما :

محمد ۰۵ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۵۲
فرجه دوماهه دقیقا به اسنپ بک مربوط است . البته با توجه به تحقیر اروپایی ها توسط امریکا و روسیه ، می توان گفت که باید اروپا را به طور کامل از معادلات کنار بگذاریم و مشابه اتفاقی که برای اوکراین افتاد می توان به مذاکرات سه جانبه ایران ، روسیه و امریکا امیدوار بود . هرچند اگر چنین چیزی هم به ثمر بنشیند معنی جز پایان شعار نه شرقی نه غربی نخواهد داشت و نشان می دهد ایران بالاخره مفهوم بلوک بندی جهانی را به رسمیت شناخته و معترف شده است که کشورهای کوچکتر باید ذیل کشورهای بزرگ و ابرقدرتها دسته بندی شوند.
قربانی ۰۶ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۱:۱۱
با سلام فرصت دو ماهه برای ایران در صورتی است که آمریکا بتواند سایر پرونده هایش را مطابق میلش پیش ببرد . اما فعلا در عمل هیچ موفقیتی در کارهایش بدست نیاورده است یمن ایستاده و تقابل موفقی در مقابل امریکا و اسراییل داشته است و برنامه غرب را بهم ریخته است . روسیه مختصر اعتماد خود را به آمریکا از دست داده است.سوریه وضعیت شفاف و شفافتر می شود . عراق اعتماد خود را به آمریکا از دست می دهد.بخشی از اسراییلی در مورد وفای امریکا مردد هستند . وووووو روز به روز نقاب از چهره آمریکا کنار می رود . احتمال تنش بین روسیه و اروپا بیشتر و بیشتر می شود . ایران نترسیده است . اعراب پیرامون ایران جنگ نمی خواهند و..... آمریکا تجدید نظر می کند . آمریکا فقط و فقط امنیت اسراییل را می خواهدکه با روش آمریکایی نمی شود و این وسط خدایی هم هست که قاضی و قادر است که همه را خلق کرده استو آیین و مقررات و پاداش و کیفر دارد
امیر ۰۶ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۷:۵۲
در میال تحلیل های فراوان داخلی که همگی احتمال حمله نظامی رو کمرنگ میکنند اما در آخر به نوعی تشویق برای مذاکره میکنند چند نکته بسیار مهم از قلم افتاده که میخواستم یادآوری کنم. اول اینکه دموکرات های آمریکا برخلاف سنوات گذشته اینبار بسیار جنگ طلب تر از جمهوری خواهان و مخصوصا در بحث اوکراین ظاهر شده اند و در تمامی تحلیل های سیاسی خودشون بحث این را میکنند که آمریکا وظیفه اخلاقی دارد تا از متحدین خودش دفاع کند. آنها همچنین بسیار امیدوار هستند که ترامپ وارد یک جنگی مثلا با ایران بشود تا در سایه آن بتوانند او را مجاب به ادامه سیاست حمایت از اوکراین بکنند. پس روی دموکرات ها و اعتراضات عمومی در آمریکا برای مخالفت با حمله به ایران که معمولا توسط دموکرات ها برپا میشوند حساب باز نکنید! دوم بر خلاف موارد پیشین که درگیری های بین ایران و سایرین همیشه محدود و قابل کنترل و گذشت از طرف مقابل بود. این بار ما مسئله هفت اکتبر و حمایت های لجستیکی آموزشی و نظامی را داریم که به ایران نسبت داده شده. متاسفانه هیچ راه فراری از این مسئله نیست و باید تاوان آن داده بشود. به هیچ عنوان بنظر نمیاد اسرائیل و آمریکا بخواهد از این موضوع گذشت بکنند. بقولی این تو بمیری از اون تو بمیری ها نیست! سوم فضای عمومی آمریکا بشدت به ضرر ایران است. از یک سمت بحث استقبال دموکرات از حمله به ایران و درگیر شدن ترامپ در جنگ است که گفتم و از سمت دیگر کنترل کامل ترامپ بر جناح راست و تمامی ارکان امنیتی و نظامی در دور دوم و همچنین پشتیبانی غیر قابل باور اکثریت مردم آمریکا از ترامپ و به نوعی پیروی کورکورانه از وی میباشد. بنظر میاد ترامپ اگر بخواهد به ایران حمله کند فضا در هر دو حزب به نفع این جنگ خواهد بود! چهارم بحث همپیمانان ایران هست. هم چین و هم روسیه در وضعیتی قرار گرفته اند که کم هزینه ترین و کمترین کاری که میتوانند انجام بدهند قربانی کردن ایران جلوی ترامپ است! پنجم، فضایی که من امروز در سطح عمومی آمریکا و مخصوصا کاخ سفید میبینم بشدت شبیه فضای قبل از حمله به عراق است. یعنی هم در فضای عمومی یک اعتماد بنفس کاذبی در میان آمریکاییها بوجود آمده که شعار «آمریکا برگشته» نمونه بارز آن میباشد شبکه های اجتماعی پر شده از ویدیوهای نظامی آمریکا همراه با موزیک های مهیج! همچین چیزی در دو دهه گذشته بسیار کم میدیدیم و اوج اون در قبل و زمان حمله آمریکا به عراق دیده بودیم!‌ در کاخ سفید هم بنظر میاد اعتقاد زیادی به بکار گرفتن قدرت سخت ایالات متحده وجود دارد. و همانند زمان قبل از حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ بنظر میاد آمریکا تصمیم خودش رو برای انجام کاری گرفته و پیام دادن به ایران فقط نوعی اتمام حجت است. اگر ایران قبول بکند چه بهتر، اما اگر نکند بنظر میاد برای کاخ سفید تصمیم برای استفاده از قدرت قهری را از قبل گرفته و اعتقاد و یا حتی حوصله بحث و گفتگوی جدی با ایران را ندارد!
مهراب لاهیجانی ۰۶ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۸:۱۴
سیاست ایالات متحده در غرب آسیا همواره تابعی از منافع رژیم صهیونیستی بوده و این وابستگی موجب شکل‌گیری ارزیابی‌های نادرست در دستگاه محاسباتی آنان شده است. مقامات این رژیم با تکیه بر تحلیل‌های مخدوش، ادعای وارد آوردن ضربات سنگین به صنایع نظامی جمهوری اسلامی ایران را مطرح می‌کنند و بر مبنای همین برداشت‌های ناصحیح، گمان می‌برند که ایران در موقعیت ضعف قرار گرفته است. در حالی که، همان‌گونه که مقام معظم رهبری تأکید فرموده‌اند، یکی از مهم‌ترین اصول راهبردی جمهوری اسلامی، اصلاح دستگاه محاسباتی دشمن و بیرون آوردن آن از خطای راهبردی است. نمایش قدرت نظامی جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های اخیر دقیقاً در راستای همین راهبرد صورت گرفته است؛ اما تجربه نشان داده است که صرف نمایش قدرت، به‌تنهایی برای تصحیح محاسبات طرف مقابل کافی نیست، بلکه لازم است اراده قاطع ایران برای اِعمال قدرت نیز به‌وضوح به نمایش گذاشته شود. این امر موجب خواهد شد که دشمن به درکی واقعی از هزینه‌های هرگونه اقدام ماجراجویانه برسد و گزینه تهدید نظامی علیه ایران را از معادلات خود حذف کند. بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن، سه اقدام راهبردی را به‌منظور اصلاح دستگاه محاسباتی دشمن اجرایی سازد: ۱. **سفر فوری جناب آقای عراقچی به صنعا**، همراه با یکی از فرماندهان عالی‌رتبه نیروهای مسلح، به‌منظور ارسال پیام قاطع به محور مقاومت و طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی مبنی بر تعمیق همکاری‌های راهبردی ایران در منطقه. ۲. **اجرای عملیات وعده صادق ۳**، به‌عنوان اقدامی عملیاتی در چارچوب بازدارندگی فعال، که نشان‌دهنده عزم جمهوری اسلامی برای پاسخگویی سریع و متقابل به تهدیدات دشمنان خواهد بود. ۳. **اعلام صریح آمادگی ایران برای بازنگری در راهبردهای کلان دفاعی**، ازجمله در حوزه تسلیحات راهبردی، در صورتی که تهدیدات دشمن استمرار یابد. این امر، دشمن را ناگزیر خواهد ساخت تا در محاسبات خود تجدیدنظر کند و از اتخاذ راهبردهای پرمخاطره علیه ایران پرهیز نماید. اتخاذ این اقدامات، نه‌تنها موجب اصلاح دستگاه محاسباتی دشمن خواهد شد، بلکه جایگاه جمهوری اسلامی ایران را به‌عنوان قدرتی تأثیرگذار و تعیین‌کننده در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی بیش‌ازپیش تثبیت خواهد کرد.