حوادث نطنز و پارچین؛ پیروزی تاکتیکی یا شکستی استراتژیک؟/ اقدامات خرابکارانه به مذاکره منجر می‌شود؟

۲۲ تیر ۱۳۹۹ | ۱۰:۲۰ کد : ۱۹۹۳۱۵۵ سرخط اخبار

در حالی که برخی رسانه‌ها مدعی بروز یک خرابکاری حساب شده علیه سایت هسته‌ای ایران در نطنز هستند، نشریه اکونومیست با انتشار یادداشتی سیاست خرابکاری و فشار حداکثری علیه ایران را بی‌نتیجه خواند و نوشت: شاید وضعیت کنونی نیاز‌مند از سرگیری سلسله مذاکراتی شبیه همان چیزی باشد که در سال ۲۰۱۵ در وین اتفاق افتاد، همان مذاکرات بی نتیجه، خسته کننده و طولانی.
حادثه نطنز
رویداد۲۴ همچنان بحث بر سر سلسله اتفاقات اخیر در ایران در رسانه‌های خارجی در جریان است. سلسله انفجارها و آتش‌سوزی‌ها در ایران در حالی طی چند هفته اخیر اتفاق افتاد که هنوز حدس و گمان و البته سوالات بسیاری پیرامون ها آنها وجود دارد. این در حالی است که مقامات کشور ضمن تاکید بر بررسی دقیق این اتفاقات، اعلام کردند که در زمان مناسب درباره علل وقوع این اتفاقات اطلاع رسانی لازم را انجام می‌دهند. 
 
در این بین، روزنامه نیویورک تایمز، گوی سبقت را از سایر رسانه‌های غربی ربوده است و با انتشار سلسله گزارش‎هایی به نقل از مقامات آگاه غربی و خاورمیانه‌ای، دست به افشاگری درباره حادثه نطنز زد و اعلام کرد که این حادثه در نتیجه بمب‌گذاری اسرائیل در تاسیسات هسته‌ای ایران رخ داده است.امری که از سوی مقامات داخل، تا به این لحظه نه تایید شده است و نه تکذیب.
 
روزنامه نیویورک تایمز همچنین در تازه‌ترین گزارش خود درباره ایران، از قول دو مقام اطلاعاتی آمریکا نوشته انفجار هفته پیش در تاسیسات هسته‌ای نطنز، برنامه نصب سانتریفیوژ‌های پیشرفته ایران را ممکن است تا دو سال عقب انداخته باشد. این روزنامه از دیگر مقام‌های آمریکایی که نامشان فاش نشده نقل کرده همکاری مشترک اسراییل و آمریکا برای ضربه زدن به برنامه هسته‌ای ایران فعال‌تر شده است.
 
گمانه‌زنی‌ها و تحلیل‌های رسانه‌ای پیرامون این موضوع اما همچنان ادامه دارد، نشریه اکونومیست با انتشار یادداشتی به حوادث عجیب و آتش سوزی‌های اخیر در ایران اشاره کرده که یکی ازآن‌ها انفجاری در انبار هسته‌ای سایت نطنز بوده است. اکونومیست با اشاره به گمانه‌زنی‌ها درباره حادثه نطنز، نوشت: برخی این حادثه را حمله سایبری، بمب‌گذاری و حتی حمله موشکی می‌دانند.
 
اکونومیست در یادداشت خود به همزمانی نسبی حادثه انفجار سایت موشکی پارچین و انبار هسته‌ای نطنز اشاره کرده و این ادعا را مطرح کرده است که برخی این حوادث را نتیجه خرابکاری می‌دانند.
 
بر اساس این یادداشت، به راحتی می‌توان پذیرفت که آمریکا و اسرائیل از سلسله حوادث اخیر در ایران خوشحالند. ایران تاثیر انفجار در نطنز را قابل توجه خوانده، اما آنچه به ظاهر یک پیروزی تاکتیکی است، در واقع یک شکست استراتژیک برای آمریکا و اسرائیل است.
بیشتر بخوانید: ادعای نیویورک‌تایمز: انفجار در تاسیسات نظنز «برنامه اسرائیل با اطلاع آمریکا» بوده
اکونومیست در توضیح استدلال خود، به خروج آمریکا از برجام به تشویق اسرائیل اشاره کرده و می‌نویسد: برنامه هسته‌ای ایران با توافق هسته‌ای محدود شده بود، اما ترامپ از این توافق با این منطق که به یک توافق بهتر دست پیدا می‌کند خارج شد، اما هنوز خبری از توافق بهتر نیست و ایران وارد یک محدوده خطرناک‌تری شده است.
 
این رسانه مدعی شده البته ایران هم بی تقصیر نیست چرا که دائم اسرائیل را تهدید به نابودی می‌کند و اخیرا نیز بازرسان آژانس انرژی اتمی از وجود برخی فعالیت‌های مخفیانه در ایران خبر داده اند. ایران در حال تولید و توسعه سانتریفیوژ‌های پیشرفته‌تر در انباری بود که روز دوم جولای با انفجار مواجه شد. دستگاه‌هایی که در این انبار وجود داشتند برای غنی‌سازی اورانیوم ضروری بودند. ایران برای ساخت بمب به اورانیوم‌های غنی شده نیاز دارد.
 
اکونومیست مدعی شده ایران مواد لازم برای ساخت بمب اتم را در اختیار دارد. خرابکاری سابق که با همکاری آمریکا و اسرائیل علیه برنامه هسته‌ای ایران انجام شده بود (ویروس استاکسنت) موفق ظاهر شده و برنامه هسته‌ای ایران را یک دهه پیش به طور جدی عقب انداخته بود.
 
به اذعان این رسانه خرابکاری‌های از این دست می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را برای چند ماه عقب بندازد، اما نمی‌تواند توانایی ایران برای ساخت بمب اتم را برای یک دهه متوقف کند. بر اساس توافق هسته‌ای، ایران ۹۷ درصد سوخت اورانیوم خود را که برای ساخت ۱۲ بمب اتم کافی بود از کشور خارج کرد و در انبارهایش به میزانی اورانیوم نگه داشت که برای ساخت یک بمب هم کافی نبود.
 
این رسانه آمریکایی در ادامه می‌نویسد: ایران بر اساس برجام تحت سخت‌ترین بازرسی‌ها قرار گرفت. حتی آمریکا هم معترف بود که ایران به تعهداتش پایبند است. به لطف کمپین فشارحداکثری آمریکا علیه ایران، این کشور امروز هشت برابر اورانیوم غنی شده بیشتری دارد و اجازه ورود بازرسان به برخی سایت‌ها را نمی‌دهد. ایران به طور پی در پی از این توافق فاصله گرفته و بقیه امضا کنندگان برجام سعی می‌کنند توافق را حفظ کنند.
 
اکونومیست در سرمقاله خود سیاست‌های ترامپ در قبال ایران را شکست خورده خوانده و می‌نویسد: او می‌خواست به یک توافق برای مهار برنامه موشکی ایران و حمایت‌های ایران از نیرو‌های نیابتی‌اش در منطقه برسد، حتی بعضی از اعضای کابینه او خواستار تغییرنظام در ایران بودند، اما ایران هنوز شهر‌های موشکی زیرزمینی دارد و از سوریه تا عراق نیرو‌های نیابتی اش را حمایت می‌کند.
 
اکونومیست به تغییرات سیاسی در ایران بعد از انتخابات مجلس اشاره کرده و نوشت: سیاست فشارحداکثری آمریکا علیه ایران شاید ترکیب سیستم سیاسی ایران را تغییر داده باشد، اما این تغییر چیزی نیست که آمریکا به دنبال آن بوده است. تحریم‌های آمریکا منجر به بازگشت سیاست مداران ضد غرب در ایران شده و این افراد تندرو خواستار استیضاح حسن روحانی هستند.
 
اکونومیست تاکید کرده علی رغم درخواست ترامپ برای مذاکره با ایران، او و دولتش هر کاری می‌توانستند برای مسموم کردن روابط شان با ایران انجام داده‌اند. ایران منتظر نتیجه انتخابات نوامبر است، اما اقدامات اخیرش کار را برای هر رییس‌جمهوری که در آمریکا روی کار بیاید سخت خواهد کرد.
 
شاید وضعیت کنونی نیاز‌مند از سرگیری سلسله مذاکراتی شبیه همان چیزی باشد که در سال ۲۰۱۵ در وین اتفاق افتاد، همان مذاکرات بی نتیجه، خسته کننده و طولانی. مذاکراتی که به اندازه طرح‌های خرابکارانه به تیتر اخبار راه پیدا نمی‌کند و قرار هم نیست به یک توافق عالی بیانجامد.


نظر شما :