ایران زیرساخت های صادرات گاز به اروپا را آماده می کند

۳۰ خرداد ۱۳۹۷ | ۱۹:۴۶ کد : ۱۹۷۷۳۴۲ سرخط اخبار

خط لوله نهم سراسری که با هزینه چهار میلیارد دلار ساخته می شود، علاوه بر افزایش پایداری تامین گاز غرب کشور، زیرساخت ها را برای امکان صادرات گاز بیشتر به عراق و ترکیه و نیز ایجاد زیرساخت های ارسال گاز به اروپا آماده می کند.

به گزارش ایرنا، ایران با دارا بودن 36 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوی در مناطق مختلف کشور یکی از بزرگترین شبکه های گازرسانی دنیاست که البته این شبکه همچنان در حال گسترش است. 
بر اساس برنامه ریزی های انجام شده این میزان از خطوط لوله در افق 1404 با 26 درصد افزایش به 45 هزار کیلومتر خواهد رسید.
از تازه ترین طرح های گازرسانی کشور، احداث خط های ششم و نهم سراسری است که علاوه بر تامین پایدار گاز مناطق غربی و شمال غربی، امکان ظرفیت سازی برای صادرات گاز به اروپا را فراهم می کند.
در صورت نهایی شدن صادرات گاز به اروپا، مسیرهای ترکیه و دریای سیاه به عنوان شاهراه های اصلی صادراتی ایران خواهند بود، بنابراین تکمیل شبکه گاز در مناطق غربی و شمال غربی می تواند در صادرات احتمالی گاز موثر باشد. 
به گزارش شرکت ملی گاز، حسن منتظر تربتی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره آخرین وضعیت خط لوله انتقال گاز نهم سراسری گفت: خط نهم سراسری به طول یک هزار و 750 کیلومتر از عسلویه آغاز و تا مرز بازرگان ادامه خواهد یافت و علاوه بر افزایش پایداری شبکه گاز غرب کشور و صادرات گاز به عراق، شرایط را برای امکان صادرات گاز بیشتر به ترکیه و ایجاد زیرساخت های ارسال گاز به اروپا فراهم می کند.
وی با بیان اینکه هم اکنون دو بخش از عملیات اجرایی این پروژه حدفاصل دهگلان - سقز به طول 124 کیلومتر و سقز - میاندوآب به طول 106 کیلومتر در حال اجراست، افزود: 11 تاسیسات تقویت فشار گاز نیز روی این خط لوله تعریف شده و برای اجرای آن در مجموع چهار میلیارد دلار هزینه خواهد شد.
به گفته وی، حدود 230 کیلومتر از این خط لوله که با هدف افزایش پایداری انتقال گاز شبکه غرب و شمال غرب کشور در حال اجراست تا پایان مهرماه به بهره برداری خواهد رسید و بخشی از گازهای تولیدی پارس جنوبی را از مسیر غرب کشور به استان های خوزستان، کردستان و آذربایجان غربی و شرقی می رساند.
وی یادآور شد: عملیات اجرایی خط نهم سراسری، علاوه بر گستره دهگلان تا سقز و سقز تا میاندوآب، در بخش بیدبلند تا اهواز به طول 114 کیلومتر نیز در مرحله پیمان سپاری است.
این مقام مسئول با بیان اینکه بخش مهندسی و طراحی گستره عسلویه تا بیدبلند نیز با 80 درصد پیشرفت در دست طراحی تفصیلی قرار دارد، اظهار کرد: حدود 350 کیلومتر این پروژه نیز مربوط به اهواز تا کوهدشت بوده که اسناد مناقصه ای.پی.سی (طراحی، مهندسی، ساخت) آماده شده است.
وی تاکید کرد: مهندسی و طراحی مربوط به کوهدشت تا دهگلان نیز با 90 درصد پیشرفت در دست طراحی تفصیلی قرار دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در ادامه با اشاره به تحقق شعار امسال گفت: اکثر تجهیزات به کار رفته در پروژه ها از شرکت های توانمند داخلی تامین می شود.
تربتی ادامه داد: با توجه به محدودیت های ایجاد شغل در بخش دولتی، باید از شرکت های مستعد پیمانکار که سعی در رونق صنعت و تولید دارند، حمایت کنیم چرا که پشتیبانی از بخش خصوصی به معنای اشتغال بیشتر جوانان و تضمین آینده کشور است.
به گزارش ایرنا، میزان تولید روزانه گاز کشور نیز به بیش از 800 میلیون مترمکعب در روز رسیده که پیش بینی می شود با راه اندازی همه فازهای پارس جنوبی به یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب افزایش پیدا کند.
با بهره برداری کامل از فازهای پارس جنوبی و توسعه میادین گازی مشترک و مستقل، میزان تولید گاز به حدی افزایش می یابد که بخشی از آن باید به صادرات اختصاص یابد.
بر اساس برنامه ریزی انجام شده تا پایان برنامه ششم توسعه، ظرفیت صادرات سالانه 80 میلیارد مترمکعب گاز وجود دارد که 50 میلیارد مترمکعب از آن به صادرات به کشورهای همسایه اختصاص خواهد یافت.
همچنین پس از افزایش تولید گاز کشور، امکان صادرات سالانه 30 میلیارد مترمکعب گاز به اروپا وجود خواهد داشت، بر این اساس، ایران در نظر دارد در بلند مدت، سهمی از بازار انرژی این قاره را در اختیار بگیرد.
در سال های اخیر، شماری از کشورهای اروپایی از جمله گرجستان، بلغارستان و یونان درخواست واردات گاز از ایران را مطرح کرده اند که البته تاکنون نهایی نشده است.
اکنون ترکیه بزرگترین خریدار گاز ایران به شمار می رود و با ارمنستان تهاتر گاز در برابر برق و با جمهوری آذربایجان معاوضه (سوآپ) گاز انجام می شود.
صادرات گاز کشورمان به عراق (بغداد) نیز اکنون حدود 15 میلیون مترمکعب است که در اوایل سال 97 صادرات به بصره در جنوب عراق نیز افزایش می یابد.
ایران خط لوله صادرات گاز به پاکستان را ساخته، اما پاکستان برای تکمیل خط لوله در خاک خود اقدامی نکرده است.
مطالعات مربوط به صادرات گاز به عمان نیز در حال انجام است که پیش بینی می شود تا سه سال آینده به نتیجه برسد.
کویت، امارات، گرجستان، هند و افغانستان از کشورهای منطقه هستند که درخواست خود برای واردات گاز از ایران را مطرح کرده اند و حتی مذاکراتی نیز انجام شده اما هنوز نهایی نشده است.

کلید واژه ها: صادرات گاز نهم سراسری سراسری گاز به اروپا سقز غرب کشور مهندسی و


نظر شما :