موضع پوتین درباره اختلافات ایران و عربستان

۲۲ دی ۱۳۹۴ | ۱۷:۲۳ کد : ۱۹۵۵۵۳۳ سرخط اخبار

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه می گوید تنش پیش آمده میان ایران و عربستان می تواند به روند حل بحران سوریه و همچنین مبارزه با تروریسم لطمه بزند.

آقای پوتین در بخش دوم از مصاحبه با روزنامه «بیلد» در پاسخ به سوالی در مورد اختلافات میان تهران و ریاض، گفت: «مسلم است که این مسئله به تلاش ها برای حل بحران سوریه و مبارزه با تروریسم و همچنین روند متوقف کردن جریان پناهجویان به اروپا لطمه می زند.»

وی ادامه داد: «اما آیا اینکه این مسئله به یک درگیری بزرگ منطقه ای منجر می شود یا نه، نمی دانم. ترجیح می دهم در این باره نه صحبت کنم نه حتی به آن فکر کنم. ما روابط بسیار خوبی با ایران داریم و شراکتمان با عربستان سعودی هم باثبات است.»

رئیس جمهور روسیه ادامه داد: «قطعا، از اینکه این اتفاقات افتاد، متأسفیم. اما شما در کشورتان مجازات اعدام ندارید. با وجود دوره بسیار سخت دهه 1990 و اوایل 2000، یعنی زمانی که روسیه با تروریسم مبارزه می کرد، ما مجازات اعدام را برچیدیم. در حال حاضر هیچ مجازات اعدامی در روسیه نیست. برخی از کشورها هستند که از مجازات اعدام استفاده می کنند، مانند عربستان سعودی، ایالات متحده و برخی دیگر.»

وی افزود: «بابت این اتفاقات متأسفیم، به خصوص با توجه به اینکه آن روحانی از سلاح برای مبارزه با عربستان سعودی استفاده نکرده بود. با این حال، درست است که حمله به سفارتخانه ها در جهان امروزی غیرقابل قبول است. تا جایی که می دانم، مقامات ایرانی چندین نفر از مهاجمین را بازداشت کرده اند. اگر هرگونه مشارکت ما لازم باشد، ما کاملا آماده ایم هرآنچه لازم باشد برای حل هرچه سریعتر مسئله، انجام دهیم.»

وی درباره تشکیل مجدد گروه۸ با پیوستن کشورش به ۷ کشوری که هم اکنون در این گروه عضویت دارند هم گفت: «من اصلا فکر خاصی در این مورد ندارم. هر شخصی و بیشتر از همه «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا نظر شخصی خود را در این مورد، درباره شرکا و دیگر کشورها  دارد. این دیدگاه آنهاست و من می دانم که از دید آنها آمریکا کشوری بی نظیر است (اما) من نمی توانم با آنها هم عقیده باشم.»

ادعایی درباره ابرقدرت بودن نداریم این نقش پر هزینه و بی معنی است
پوتین در ادامه اینطور توضیح داد: «بگذارید چند مورد را روشن کنم. نخست اینکه ما ادعایی درباره ابرقدرت بودن نداریم.چنین نقشی بسیار پرهزینه و بی معنی است. اقتصاد ما ، اقتصاد پنجم یا ششم در جهان است و با توجه به مشکلات اقتصادی کنون رتبه آن کاهش یافته است اما ما مطمئن هستیم که چشم انداز و قابلیت های بسیار خوبی داریم. ما رتبه ششم را از لحاظ خرید در دنیا به خود اختصاص داده ایم.»

«ماقصد داشتیم که میزبانی نشست گروه ۸ را در سال ۲۰۱۴ به عهده بگیریم. من فکر می کنم که روسیه هرگز عضو اصلی گروه ۸ نبوده است. چرا که همواره مذاکرات جداگانه ای میان وزرای خارجه این ۷ کشور در جریان بوده است.(البته) من نمی خواهم بگویم که  این ساختار بی فایده است چرا که دیدار و مذاکره برای دستیابی به راه حل همیشه مفید است. به عقیده من حضور روسیه در این گروه از این جهت که دیدگاه جدیدی را در برخی مذاکرات ایجاد کرد، حضور مفیدی بود. ما چنین چیزی را با گروه ۲۰، (APEC)  و در گروه (BRICS) امتحان کردیم. ما می خواستیم که در سال ۲۰۱۴ میزبان نشست گروه ۸ باشیم اما این به ما ارتباطی ندارد که دیگر کشورها نخواستند که به روسیه بیایند. اگر شرکای ما تصمیم بگیرند که به کشورما بیایند از آنها استقبال خواهد شد اما تاکنون هیچ بلیتی هم برای آنها رزرو نکرده ایم.»

خبرنگار روزنامه بیلد از پوتین پرسید که وی چه نظری درباره امکان همکاری با ناتو دارد و آیا این امکان وجود دارد که چنین اتفاقی بیافتد؟
رئیس جمهور روسیه به این پرسش اینطور پاسخ داد که پیشتر از ایده ایجاد شورای اینچنین به شدت حمایت شد و نخست برلوسکونی نخست وزیر وقت ایتالیا چنین پیشنهادی داد و این کشور نخستین کشوری بود که شورای ناتو - روسیه را امضا کرد. این روسیه نبود که همکاری را با گروه ۸ و یا با شورای ناتو - روسیه قطع کرد.ما می خواهیم تا جایی که مسایل مشترک وجود دارد،که با هم همکاری داشته باشیم. روابط تنها وقتی خوشایند است که طرفین حس خوبی داشته باشند.»

موضع گیری درباره بحران سوریه دیگر موضوعی بود که این روزنامه آلمانی درباره آن سوالاتی را از رئیس جمهور روسیه پرسید. پوتین در این مورد گفت: «رسانه های غربی در مورد عملیات اهداف ما در سوریه دروغ می گویند.باید گفت که اسد مقصر است یا خارجی هایی که درگیری ها را به راه انداختند؟»

مردم سوریه باید تصمیم بگیرند که چه کسی بر آنها حکومت کند
وی درباره اخباری مبین بر اقدام روسیه درهدف قرار دادن نیروهای مخالف دولت سوریه هم گفت: «آنها در این مورد دروغ می گویند. ویدئوها زمانی پخش شد که خلبان های ما هنوز عملیاتشان را در سوریه آغاز نکرده بودند .می توان این موضوع را بررسی کرد اما منتقدان ما ترجیح می دهند که این موضوع را نادیده بگیرند.»

«خلبانان آمریکایی بیمارستان پزشکان بدون مرز در قندوز افغانستان را هدف قرار می دهد، البته که مطمئنم به اشتباه. تعداد زیادی غیرنظامی کشته می شوند و رسانه های غربی تلاش می کنند تا آن را مسکوت نگه دارند و فقط چند بار، آن هم به دلیل آنکه اتباع خارجی در این حمله کشته شدند، به آن اشاره می کنند.»

رئیس جمهور روسیه در ادامه گفت: «این شواهد ساختگی درباره خلبانان ما که غیرنظامیان را هدف قرار می دهند وجود دارد اگر ما خطوط نفتی را به عنوان اهداف غیرنظامی مورد هدف قرار می دادیم در این صورت افراد می توانستند باور کنند که خلبانان ما چنین اقداماتی صورت می دهند اما این خلبانان آمریکایی و فرانسوی و دیگر کشورها هستند که این بمباران ها را انجام می دهند.»

پوتین همچنین گفت: «هم اکنون چه کسی به یاد دارد که تنها با یک حمله، یک مراسم عروسی دود شد و به هوا رفت و بیش از 100 نفر کشته شدند؟اسد در زمینه بحران سوریه اشتباهات زیادی مرتکب شده، اما آیا اگر در خارج از سوریه از جنگ داخلی در این کشور حمایت مالی، تسلیحاتی و انسانی نمی شد، باز هم بحران به اینجا می کشید؟مقصر بحران کیست؟ دولتی که برای حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی خود در حال نبرد با تروریست هاست یا کسانی که این آشوب علیه حاکمیت را مهندسی کردند؟»

«ما نمی خواهیم شاهد تکرار سناریوی لیبی یا عراق در سوریه باشیم و باید هرآنچه می توانیم برای تقویت دولت های مشروع در منطقه، از جمله دولت سوریه انجام دهیم.سوریه نیازمند اصلاحات قانون اساسی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی است. این مردم سوریه هستند که باید تصمیم بگیرند چه کسی بر آن ها حکومت کند. شرایط در سومالی و دیگر کشورها هم باید به ثبات برسد. دولت افغانستان باید تقویت شود با این حال چنین چیزی به این معنی نیست که همه چیز باید همانطوری باقی بماند که هم اکنون اینطور است. قطعا ثبات جدید نیازمند اصلاحات سیاسی است.»

وی همچنین گفت: «برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی و ریاست جمهوری باید بر مبنای قانون اساسی جدید باشد. این تنها راه برای دستیابی به ثبات و امنیت است که بتوان به رشد اقتصادی و رفاه رسید. به این ترتریب مردم می توانند به جای فرار به اروپا در وطن و در خانه های خود زندگی کنند.»

پوتین در ادامه موضاع خود درباره سوریه و رئیس جمهور این کشور گفت: «او نمی خواهد که مردم کشورش را از بین ببرد.اسد در حال مبارزه با آنهایی است که با قدرتی مرگبار علیه او اقدام کردند و اگر در این بین به غیرنظامیان هن آسیبی برسد به نظر من مسئولیت اولیه آن متوجه کسانی است که دربرابر وی ایستاده اند و به گروه های مسلح کمک می کنند. همانطور که همواره گفته ام این صحبت ها به این معنی نیست که هر چه صورت گرفته درست است و همه هم حق دارند. به همین دلیل است که در این کشور به اصلاحات سیاسی بسیار نیاز است و نخستین گام باید توسعه و ایجاد قانون اساسی باشد.»

پوتین همچنین گفت: «به نظرم اکنون زود است که در این مورد صحبت شود ما به اسنودن پناهندگی دادیم و اینکار بسیار سخت تر از اعطای پناهندگی به آقای اسد است.نخست باید به مردم سوریه این فرصت داده شود که حرف های خود را بزنند و من به شما اطمینان می دهم که اگر چنین روندی به صورت دموکرتیک پیگیری شود، احتمالا نیازی نخواهد بود که اسد کشور را ترک کند و اهمینی ندارد که وی رئیس جمهور باشد یا خیر.»

وی اینطور ادامه داد: «شما درباره اهداف ما صحبت کرده اید و اکنون هم از اینکه اسد می تواند هم پیمان ما باشد. آیا شما می دانید که ما از مخالفان دولت این کشور که با داعش می جنگند هم حمایت می کنیم؟ ما اقدامات مشترکمان را هماهنگ می کنیم و از آنها در جهات مختلف با حملات هوایی حمایت می کنیم.صدها و هزاران نفر از مردم مسلح با داعش می جنگند.ما هم از ارتش سوریه و هم از مخالفان مسلح حمایت می کنیم. برخی از آنها به این موضوع اشاره کرده اند و گروهی دیگر هم ترجیح می دهند که در این زمینه ساکت بمانند اما اقدامات در جریان است.»

کلید واژه ها: گروه 8


نظر شما :