در حالی که نمی دانند چه کنند

خشم اعراب از نفوذ منطقه ای ایران

۰۳ فروردین ۱۳۹۴ | ۱۳:۳۰ کد : ۱۹۴۵۶۲۰ اخبار اصلی خاورمیانه
با وجود این که نوعی از فراموشی یا بی تفاوتی نسبت به رفتارهای ایران در خاورمیانه وجود دارد، رهبران اهل تسنن در جهان عربی و اسلامی از نفوذ ایران نگران شده اند.
خشم اعراب از نفوذ منطقه ای ایران

دیپلماسی ایرانی: واکنش اعراب به آن چه در خاورمیانه می گذرد، متفاوت است، تحولات بسیاری به ویژه در عراق و سوریه و لبنان و یمن در حال وقوع است، در حالی که کشورهای عربی هیچ کدام نمی دانند چگونه با این تحولات برخورد کنند.

وقتی که یکی از مسئولان عربی – در اقدامی نادر و بسیار بی سابقه – یا یکی از عالمان دینی اهل سنت صاحب ادعا – می گوید که روز به روز در حال افول تاثیرگذاری جهان عرب هستیم در حالی که ایران روز به روز نفوذش بیشتر می شود و ما نمی توانیم کاری از پیش ببریم این بدان معنا است که اوضاع پیچیده تر از آن چیزی است که تصور می شود. ایران بر موج انقلاب ها سوار شده و می رود با اراده خود تغییری در دنیای عرب ایجاد کند. آن طور که یکی از مشاوران حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفت ایران درصدد تشکیل امپراطوری بزرگ به پایتختی بغداد است!

با وجود این که نوعی از فراموشی یا بی تفاوتی نسبت به رفتارهای ایران در خاورمیانه وجود دارد، رهبران اهل تسنن در جهان عربی و اسلامی از نفوذ ایران نگران شده اند. به گونه ای که بی محابا ایران را متهم به طایفه گری می کنند و مدعی اند که کارهایش تروریستی است و تهران در حال تقویت درگیری های منطقه ای و حمایت از طرح صهیونیست ها و از این دست حرف ها است!

در دو یا سه مناسبت واکنشی استثنایی از سوی کشورهای عربی شاهد بودیم از جمله امیر سعود الفیصل، وزیر امور خارجه عربستان صحبت از جاه طلبی های امپریالیستی ایران زد و همراهی نیروهای ایران در درگیری های جاری در تکریت عراق را اشغال دانست. قبل از این او گفته بود که ایران نمی تواند جزئی از راه حل های منطقه ای باشد برای این که به ادعای او چندین پایتخت عربی را به اشغال خود در آورده است. اما بارزترین اظهارات درباره نقش آفرینی ایران در منطقه را ژنرال امریکایی، دیوید پترایوس، فرمانده سابق نیروهای چند ملیتی و فرمانده سابق نیروهای ناتو در افغانستان زد، متاسفانه اظهارات او چندان مورد توجه قرار نگرفت و تحلیلگران در تحلیل های خود به آن توجهی نکردند. او می گوید باید قبل از هر چیز ببینیم بیماری منطقه چیست سپس به دنبال درمان آن برویم. باید اول احساس درد کنیم سپس به فکر درمان درد باشیم. و الا مثل نابینایی خواهیم بود که در تاریکی راه می رود و دنبال نور می گردد.

البته آقای پترایوس اشاره نمی کند اگر ایران نبود امریکا توان کنترل عراق را نداشت. در عین حال این ایران بود که بعد از اشغال عراق توسط امریکایی ها توانست از فرصت استفاده کند و جای پای خود را در عراق مستحکم کند. آقای پترایوس در حالی از ایران انتقاد می کند که فراموش می کند که این امریکا بود که عراق را با اشغال خود به دوران قرون وسطی برد. حرفی که مادلین آلبرایت، وزیر امور خارجه اسبق امریکا در زمان بیل کلینتون نیز بر آن تاکید کرد. 

پترایوس در گفت وگو با روزنامه لوفیگاروی فرانسه گفت: جهان عرب از جاه طلبی های اهل تسنن در عراق ترسیده اند. اکنون همه از آنها می ترسند و به آن تهمت می زنند که با رفتارهایش به جهان عرب ضربه وارد کرده است. در حالی که ایران خطرناک تر از داعش برای عراق است! او همچنین صحبت از اقدام گروه های شبه نظامی شیعی به مهاجرت اجباری ساکنان اهل تسنن با هدف تغییر ترکیب دموگرافی در بعضی از مناطق از جمله در استان دیالی شمال بغداد و بعضی از مناطق در بغداد کرد تا این مناطق صرفا در اختیار شیعیان باشد. به گفته پترایوس گروه های شبه نظامی شیعی که امریکایی ها در سال 2008 در بصره و شهرک صدر توانسته بودند آنها را سرکوب کنند دوباره با حمایت و پشتیبانی ایران ظاهر شده اند. با تمام این حرف ها پترایوس در آخر تلویحا می گوید که تنها راه نجات عراق از دست داعش این است که اعتماد اهل تسنن به دولت عراق بازگردد در حالی که فراموش نمی کند این امریکایی ها بودند با اشغال عراق اهل سنت را از خود و حکومت جدید التاسیس عراق راند و سبب شد تا اهل سنت به القاعده روی بیاورند و اموال خود را در اختیار آن قرار دهند.

منبع: الاهرام /تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

انتشار این مطلب به هیچ وجه به معنای تایید آن از سوی دیپلماسی ایرانی نیست و تنها به منظور آگاهی خوانندگان از نظرات نویسندگان عرب منتشر شده است.

کلید واژه ها: پترایوس اهل تسنن ایران و اعراب


نظر شما :