هشدار اوباما به جمهوری خواهان: در مذاکرات هسته ای ایران دخالت نکنید

بگو مگوی شدید اوباما با هم‌حزبی‌اش بر سر ایران

۰۱ بهمن ۱۳۹۳ | ۲۱:۱۹ کد : ۱۹۴۳۳۸۷ اخبار اصلی آمریکا پرونده هسته ای
با توجه به مشکلات دولت اوباما در مقابله با تهدید داعش در عراق و سوریه، درگیری ها برای پایان دادن به جنگ در افغانستان و همچنین خطر از مسیر خارج شدن تلاش ها برای مقابله با تروریسم در کشورهایی همچون یمن و لیبی، توافق هسته ای با ایران یکی از معدود موفقیت های بالقوه دولت اوباما در سیاست خارجی محسوب می شود.
بگو مگوی شدید اوباما با هم‌حزبی‌اش بر سر ایران

نویسنده: آلای واتکینز

دیپلماسی ایرانی: کاخ سفید و کنگره از هر فرصتی برای زورآزمایی با یکدیگر و نشان دادن قدرت خود استفاده می کنند و در این میان مسئله هسته ای ایران به صحنه اصلی جدال دو طرف تبدیل شده است.

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی سالانه خود به اعضای کنگره هشدار داد از مداخله در گفت وگوهای هسته ای با ایران حذر کنند؛ وی همچنین اعلام کرد هر گونه لایحه ای را در مورد اعمال تحریم های جدید علیه ایران که روی میز خود ببیند، وتو می کند.

اوباما در این باره گفت: «تصویب لایحه اعمال تحریم علیه ایران توسط کنگره در شرایط کنونی هیچ سودی نخواهد داشت و در مقابل شکست دیپلماسی را تضمین می کند، آمریکا را از متحدانش دور می سازد و سبب می شود ایران برنامه هسته ای خود را از سر بگیرد. چنین اقدامی منطقی به نظر نمی رسد و از این رو، هر لایحه تحریمی که به پیشرفت های حاصله آسیب برساند را وتو خواهم کرد.»

اوباما این اظهارات را در واکنش به تصمیم کنگره جدید با اکثریت جمهوری خواه در مورد بررسی لایحه اعمال تحریم علیه ایران بیان کرد. کنگره جدید آمریکا قصد دارد دو لایحه را مورد بررسی قرار دهد که یکی به اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران در صورت شکست مذاکرات مربوط است و دیگری به کنگره قدرت می دهد هر گونه توافقی میان دولت آمریکا و یک کشور خارجی را همچون توافق هسته ای با ایران، تایید یا رد کند.

اوباما در اظهارات خود تصریح کرد هیچ تضمینی برای موفقیت گفت وگوها و حاصل شدن توافق هسته ای با ایران وجود ندارد و در گفت وگوهای هسته ای، همه گزینه ها را برای جلوگیری از مجهز شدن ایران به تسلیحات هسته ای در نظر خواهد گرفت.

اما در عین حال دولت آمریکا با هر گونه تلاش کنگره برای راه یافتن به میز مذاکرات مخالف است و هشدار اوباما در مورد وتوی لایحه اعمال تحریم علیه ایران، اولین درگیری کاخ سفید و کنگره محسوب نمی شود. این در حالی است که اعضای دموکرات و جمهوری خواه کنگره به شدت در تلاشند نفوذ خود را در میز مذاکرات افزایش دهند.

کاخ سفید تا کنون در مقابل تلاش های کنگره برای اعمال نفوذ در مذاکرات مقاومت و تهدید کرده است لایحه تصویبی در کنگره را وتو می کند. از آنجایی که گفتگوهای هسته ای واشنگتن و تهران در نهایت به دستیابی توافق هسته ای منجر خواهد شد و به صورت معاهده مطرح نمی شود، مقامات دولت آمریکا به شدت در مورد اعمال نفوذ کنگره در این زمینه مقاومت می کنند.

دن فایفر یکی از مشاوران ارشد اوباما نیز اخیرا در گفت وگوی خبری با شبکه ان. بی. سی. تصریح کرد کنگره باید تلاش های خود را برای اعمال نفوذ در سیاست های خارجی کشور خاتمه دهد.

وی همچنین از تلاش کنگره برای تصمیم گیری در سیاست های خارجی و اعمال نفوذ در حیطه قدرت رئیس جمهور انتقاد کرد (تلاش کنگره برای گرفتن قدرت از رئیس جمهور یا اعمال نفوذ در حیطه  سیاست های خارجی، نقض قانون اساسی آمریکا محسوب می شود).

به نظر می رسد تنش ها به ویژه میان اوباما و اعضای دموکرات کنگره افزایش یافته است. به ویژه باراک اوباما و سناتور باب منندز (سناتور دموکرات از ایالت نیوجرسی) و عضو کمیته روابط خارجی در دیدار اخیر خود در بالتیمور بگو و مگوی شدیدی داشتند.

اما سناتور مارک کرک (سناتور جمهوری خواه از ایالت الینوی) که به همراه منندز لایحه تحریم های جدید علیه ایران را معرفی کرده است، به تهدیدهای اوباما در مورد وتوی لایحه، اهمیتی نمی دهد. وی ساعات پایانی روز سه شنبه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد اعضای هر دو حزب در کنگره از لایحه تحریم علیه ایران حمایت می کنند و این لایحه به زودی به کمیته بانکداری سنا ارجاع داده خواهد شد.

کرک در دفاع از تصویب این لایحه در کنگره گفت که لایحه کرک و منندز سیاست اطمینان در مقابل جنگ هسته ای در خاور میانه است.

در این حال با توجه به مشکلات دولت اوباما در مقابله با تهدید داعش در عراق و سوریه، درگیری ها برای پایان دادن به جنگ در افغانستان و همچنین خطر از مسیر خارج شدن تلاش ها برای مقابله با تروریسم در کشورهایی همچون یمن و لیبی، توافق هسته ای با ایران (به شرط حاصل شدن پیش از پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما) یکی از معدود موفقیت های بالقوه دولت اوباما در سیاست خارجی محسوب می شود.

گفتگوها میان ایران و گروه مذاکره کننده پنج به علاوه یک برای فراهم کردن شرایط سیاسی توافق هسته ای این هفته در ژنو از سر گرفته شد.

منبع: هافینگتون پست / مترجم: طلا تسلیمی

کلید واژه ها: تحریم علیه ایران كنگره امریکا دولت اوباما


نظر شما :