در فضای نخبگان سیاسی آمریکا
آیا کلینتون به جمع شاهین های ضد ایران ملحق شده است؟
دیپلماسی ایرانی: آیا هیلاری کلینتون به تازگی به جمع نئوکان های آمریکایی و لابی اسرائیل در موضوع حساسی مانند ایران ملحق شده است. اظهارات اخیر او در گفت و گو با فرید زکریا که اینچنین نشان می داد. او گفت که عملیات غنی سازی صفر یا در نهایت عملیات غنی سازی محدود را در ایران ترجیح می دهد در حالی که کاخ سفید و وزارت خارجه علائمی دال بر پذیرفتن نیاز ایران به غنی سازی برای تامین نیازهای داخلی ارسال می کنند.
کلینتون گفت برای هر کشوری که به دنبال برنامه های هسته ای صلح آمیز است، غنی سازی یک حق به شمار می رود اما آنگونه که از اظهارات مقامات اسرائیلی دریافته، به نظر می رسد که تل آویو خواستار غنی سازی صفر در ایران است.
از آنجایی که مدت هاست مذاکرات هسته ای با ایران از نقطه غنی سازی صفر عبور کرده است، اظهارات کلینتون می تواند گیج کننده باشد و تاثیر عکس به همراه داشته باشد. آن هم در شرایطی که مذاکرات هسته ای با ایران برای چهار ماه دیگر تمدید شده است.
در 22 جولای، وزارت خارجه آمریکا خلاصه ای طبقه بندی شده از دستاورد مذاکرات تا کنون منتشر کرد. در این گزارش این نکته خاطرنشان شد که ایران به تعهدات خود عمل کرده و در جهت تعدیل نگرانی های بین المللی گام برداشته است.
به نظر می رسد تصمیم غیر مغتنم کلینتون برای ارتباط دادن خود با ایده غنی سازی صفر تنها سیاستی باشد برای خلاص کردن خود از شر انتقادهایی که از سوی جمهوریخواهان و شاهین های های نئوکان متوجه آمادگی او برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری است. نیازی به گفتن نیست که شاید تا سال 2017 که کلینتون در انتخابات نام نویسی می کند، مذاکرات هسته ای با ایران به نتیجه رسیده باشد و مانع پیش روی از سرگیری روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا از بین رفته باشد. از سوی دیگر شاید تا آن زمان تحریم ها در مرحله لغو شدن قرار رگفته باشند. در واقع کلینتون با نزدیک شدن به شاهین ها می کوشد فضای کنگره را به نفع خود تغییر دهد تا در صورت رئیس جمهور شدن با مخالفت هایی که هم اکنون دولت اوباما با آن مواجه است، رو به رو نشود.
در کپیتال هیل شماری از اعضای کنگره با یکدیگر در مانع تراشی در راه مذاکرات هسته ای رقابت می کنند. البته تا کنون این تلاش ها به نتیجه نرسیده است و حتی در صورت تصویب تحریم های جدید نیز اوباما آن را وتو خواهد کرد. اما حتی این اقدام هم موجب نخواهد شد که شاهین ها از ژست گرفتن دست بردارند.
اکنون دولت اوباما مصمم است مساله هسته ای ایران را از طریق مذاکرات هسته ای حل کند و آنگونه که جان کری، وزیر خارجه آمریکا می گوید، از فرصت ایجاد شده برای دستیابی به توافق نهایی بهره ببرد. در این بین برخی موضع گیری های تند مانند آنچه که کلینتون آن را مطرح می کند، بیشتر یک ابزار سیاسی به شمار می رود تا یک رویکرد عملی.
منبع: نیشن/ تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10
نظر شما :