صهیونیست‌ها از این «سه صفر» ناامید شده‌اند!

۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۳ | ۱۷:۱۷ کد : ۱۹۳۲۲۶۴ سرخط اخبار

مقامات آمریکایی که اخیرا با اسرائیلی ها در ارتباط بوده اند، تغییر در مواضع مقامات این رژیم در مورد توافق هسته ای با ایران را احساس کرده اند. اسرائیلی ها از «سه صفر» پیشین مورد نظر خود دست برداشته اند و به مسائل جدیدی در مورد آینده توافق جامع هسته ای با ایران چشم دوخته اند.

به گزارش «تابناک»، لورا روزن خبرنگار آمریکایی المانیتور در این باره نوشته است که اسرائیلی ها به نحو روزافزونی به این نتیجه رسیده اند که توافق جامع هسته ای بین ایران و طرف مقابل حاصل خواهد شد. اسرائیلی ها اکنون در گفتگو با مقامات آمریکایی، نگران شیوه نظارت بر اجرای این توافق وعملی کردن آن هستند.

در حالی که موضع رسمی اسرائیل تاکید بر «سه صفر» یعنی عدم وجود هیچ سانتریفیوژ، غنی سازی داخلی اورانیوم و یا وجود پلوتونیوم و عدم وجود هیچ تاسیساتی برای انجام این کار را در بر می گیرد، مقامات سابق و کارشناسان آمریکایی که درگیر گفت و گو با طرف اسرائیلی بوده اند به این نتیجه رسیده اند که مواضع اسرائیل دچار تغییراتی شده است زیرا چشم انداز توافق غرب با ایران عملی به نظر می رسد. اسرائیلی ها اکنون به این می اندیشند که اگر توافقی حاصل شود، چه اتفاقی خواهد افتاد، سیستم نظارت و راستی آزمایی برای کشف عدم پایبندی ایران به توافق چگونه خواهد بود و مکانیزم پیشگیری و یا مجازات چنین تخلفی چه خواهد بود. این نگرانی ها در شرایطی برای اسرائیلی ها دارای اهمیت فراوان است که اعتماد آنها به آمریکا به سبب مسائل پیش آمده در اوکراین و سوریه کاهش یافته است.

یکی از گفت و گو کنندگان آمریکایی به شرط فاش نشدن نام وی گفته است که به نظر می رسد اسرائیلی ها فهمیده اند که قرار نیست گزینه «صفر، صفر، صفر» عملی شود و برای رسیدن به توافق با ایران، به یک برنامه صلح آمیز هسته ای بومی در ایران نیاز است.

رون درمر سفیر اسرائیل در آمریکا گفته است که اسرائیل بسیار نگران هستند، زیرا همه شواهد حاکی از آن است که 5+1 آماده پذیرفتن توافقی است که در آن توانایی ایران برای دست یافتن به سلاح هسته ای، دست نخورده باقی خواهد ماند.

وی ادامه داده است که «سیاست ما ساده است، اجازه دهید ایران تنها یک برنامه هسته ای صلح آمیز داشته باشد و نه بیشتر از آن».

در همین حال یک مقام آمریکایی گفته است که راضی کردن اسرائیلی ها بر سر دو موضوع مشکل است: «نظارت: در اسرائیل اطمینان بسیار کمی وجود دارد که بتوان بر اجرای توافق جامع با ایران نظارت کرد، به گونه ای که تضمین حاصل شود که بخشی پنهان در فعالیت های هسته ای ایران وجود ندارد و این که ایران نتواند در یک مقطع خاص به سوی ساخت سلاح خیز بردارد.»

مقام آمریکایی ادامه داده است که این یک نگرانی جدی است زیرا نظارت کاری بزرگ و سخت است؛ غرب مدتها از جنبه هایی از برنامه هسته ای ایران و از جمله تاسیسات فردو اطلاع نداشت.

به گفته وی، اسرائیلی ها همچنین عمیقا نگران هستند که اگر ایران، توافق هسته ای خود با غرب را نقض کرد، این نقض کردن ممکن است چنان برای غرب مبهم و تدریجی باشد که فرصتی برای توسل به گزینه نظامی وجود نداشته باشد.

اسرائیلی ها عصبی شده اند چون هر ادعایی که مطرح بشود با این واکنش آمریکایی ها همراه خواهد بود که در حال بررسی موضوع هستند و باید شواهد بیشتری در این مورد ارائه شود. به گفته این دیپلمات سابق آمریکایی، اسرائیلی ها می پرسند که در چه مرحله ای آمریکایی ها می پذیرند که ایران توافق را نقض کرده است.

نکته مهم دیگر برای اسرائیلی ها این است که ایالات متحده، یک تهدید نظامی مطمئن در مقابل نقض احتمالی توافق از سوی ایران ندارد. این زن آمریکایی که در گفت و گو با اسرائیلی ها حضور داشته، احساس می کند که در جریان گفت و گو با ایران، اسرائیلی ها دست به ماجراجویی نظامی در مقابل ایران نخواهند زد.

اسرائیلی ها در حالی که از گستردگی تاثیر توافق هسته ای ایران و 5+1 بر خود نگران هستند، احساس می کنند که آمریکایی ها به انها خیانت کرده و آنها را در جریان ابعاد گفت و گوی دو جانبه مخفیانه خود با ایران در سالهای اخیر قرار نداده اند. آمریکایی ها مدعی هستند که مخفی کاری برای زنده نگاه داشتن این کانال ارتباطی با ایران ضروری بوده است و انها قصد فریب اسرائیل را نداشته اند. احساس مورد خیانت قرار گرفتن اسرائیلی ها در بی اعتمادی آنها نسبت به آمریکا و اظهارات تند آنها علیه توافق موقت هسته ای موثر بوده است و اکنون دو طرف تلاش دارند که اعتماد بین خود را بازسازی کنند.

به اعتقاد مقامات اسرائیلی اگر توافق هسته ای حاصل شود و به ایران اجازه دهد که توانایی های مهم خود را حفظ کند، ایران می تواند از تحریم ها بیرون امده و با استفاده از فنآوری اروپایی و ژاپنی به یک قدرت صنعتی تبدیل شود و در عین حال مواضع خود علیه اسرائیل را ادامه دهد.

به اعتقاد مقامات اسرائیلی و عرب منطقه، خروج ایران از تحریم ها به این کشور، امکان می دهد که با تقویت جایگاه خود و نیز با افزایش حمایت از گروه های هوادار خود، ثبات کشورهای رقیب را هدف قرار داده و حوزه نفوذ خود در منطقه را گسترش دهد.


نظر شما :