بازگشت مرسی به قدرت عملی نیست

۲۱ تیر ۱۳۹۲ | ۰۵:۱۹ کد : ۱۹۱۸۴۵۴ سرخط اخبار
فرارو- سید هادی خسروشاهی سفیر پیشین ایران در واتیکان و رئیس نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در قاهره به مدت سه سال بوده است. وی در مدت اقامت سه ساله در قاهره علاوه بر حضور در محافل علمی- سیاسی و سخنرانی و مصاحبه تلویزیونی و مطبوعاتی و ده ها ملاقات با شیخ الازهر و مقامات علمی- سیاسی مصر،  بالغ بر 50 جلد کتاب و نشریه، درباره انقلاب اسلامی ایران، تشیع و اهل بیت تألیف و یا با همکاری و مساعدت ایشان در مصر منتشر گردید. از ایشان کتاب ها و مقالات بسیاری درباره جامعه مصر و اخوان المسلمین به چاپ رسیده است.

آنچه در ادامه می آید متن مصاحبه فرارو با آقای خسروشاهی است که به صورت مکتوب انجام شده است.

جنابعالی تحولات مصر پس از کودتا را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا ارتش در 30 ژوئن 2013 به نفع مردم وارد عرصه شد و مرسی را از ریاست جمهوری برکنار کرد؟
بی تردید اقدام ارتش در برکناری آقای محمد مرسی رئیس جمهوری منتخب و قانونی مصر به نفع مردم مصر نمی تواند باشد. تحولات پس از کودتا هم نشان می دهد که برنامه ارتش، یک اقدام مشکوک الهام گرفته از خارج و دشمنان ملت مصر است که در رأس آنها امپریالیسم و ارتجاع عرب قرار دارند.

به نظر شما چرا حزب سلفی النور که بزرگترین حزب اسلامی مصر پس از اخوان المسلمین است همچون اخوان به مخالفت با کودتا نپرداخت؟
حزب سلفی النور، بخش سیاسی جمعیت «انصار السنه المحمدیه» است که با کمک همه جانبه وهابیون آل سعود، در زمان سادات و حسنی مبارک به فعالیت تبلیغی و خیریه ای می پرداخت و در نشر اندیشه وهابی گری پیشتاز بود... قبل از پیروزی قیام مردم مصر، اعضای این جمعیت هر نوع تحزب یا شرکت در انتخابات و تظاهرات را عملی وام گرفته از غرب و «حرام» می دانستند، اما پس از پیروزی مردم، ناگهان همه چیز «حلال» شد و آقایان با تحمیل سعودی ها، هم حزب النور را درست کردند و هم در انتخابات شرکت نمودند و هم تظاهرات «مشروع» شد!

شرکت حزب النور در کودتای ارتش به دستور آل سعود انجام گرفت و البته شاه ریاض نخستین فردی بود که پیروزی! کودتا را به ارتش مصر تبریک گفت.. و بعد از آن، أذناب یا دنباله های آل سعود، مانند شیخ امارات و دیگر شیوخ خلیج فارس به خوش آمدگوئی پرداختند.

البته حزب الوطن سلفی، منشعب از حزب النور، کودتا را غیر قانونی اعلام کرده و حزب النور هم پس از قتل عام مردم نمازگزار، توسط ژنرال های حسنی مبارک، اعلام کرد که در هیئت کودتاچیان شرکت نخواهد کرد؛ ولی چند ساعتی نگذشت که باز پذیرش نخست وزیر منتخب کودتاچیان را اعلام نمود و این تذبذب نشان می دهد که تصمیم گیرنده اصلی دو حزب، النور، ساکن ریاض هستند..

البته طبیعی است که یک حزب و سازمان وابسته به دیگران، از دستور آنان اطاعت کند و هرچه دستور دادند اجرا نماید. اخوان المسلمین هم پس از حوادث اخیر، حزب النور را «ساخته ملوک» و شعبه سیاسی شاهان در مصر نامید.

با کشتار طرفداران مرسی توسط ارتش، آیا امکان شکاف و کودتا در ارتش و بازگشت مرسی به قدرت وجود دارد؟
امکان شکاف در ارتش و کودتای مضاد با توجه به ساختار کنونی آن بعید به نظر می رسد. چون در واقع بدنه اصلی آن را ژنرال های حسنی مبارک تشکیل می دهند و بدون موافقت امریکا و ارتجاع عرب اقدامی نمی توانند انجام دهند و اصولاً با موافقت و یا دستور آنان اقدام به کودتا کرده اند.

در شرایط کنونی، بازگشت آقای مرسی به قدرت هم عملی نخواهد شد، اگرچه مرشد اخوان، آقای محمد بدیع اعلام کرد که «مرسی» را به کرسی ریاست برمی گردانند!

آینده تحولات مصر را چطور پیش بینی می کنید؟ آیا مصر به سمت یک جنگ داخلی می رود؟ آیا امکان مصالحه میان عدلی منصور و اخوان وجود دارد؟ سرنوشت مرسی و اخوان چه خواهد شد؟
شرایط داخلی مصر، بویژه با توجه به موضع گیری مسالمت آمیز اخوان در قبال حوادث و حتی در واکنش به قتل عام عناصر وابسته به خود، امکان ورود به یک جنگ داخلی را نمی دهد... و البته اخوان هرگونه مصالحه ای با دولت غیر قانونی منتخب از سوی ارتش را رد می کند و با تکیه بر قدرت مردمی خود، همچنان فعال خواهند بود و البته نه در کنار کودتاچیان، بلکه به شکل «اپوزیسیون همیشه در صحنه»!

در تحلیل نهایی به نظر شما به قدرت رسیدن اخوان المسلمین به سود منافع ملی ایران است یا به قدرت رسیدن لیبرال ها؟
به قدرت رسیدن اسلام گرایان در هر کشوری به سود همۀ مسلمانان از جمله مردم ایران است... اما عملکرد یک ساله حکومت آقای مرسی به عنوان نماینده اخوان، رضایت بخش نبود و دارای اشکالات بسیاری بود که از جملۀ آنها استمرار روابط با رژیم صهیونیستی، اعزام سفیر به اسرائیل! همکاری عملی با آل سعود، همکاری عملی در ایجاد فتنه در بین مسلمانان شیعه و سنی، و سکوت معنی دار در مورد به شهادت رسیدن رهبر شیعیان مصری و...

 


نظر شما :