تا پایان سال 2012 میلادی:

رژیم صهیونیستی به ایران حمله نمی کند

۰۳ شهریور ۱۳۹۱ | ۲۰:۵۰ کد : ۱۹۰۵۸۸۳ اخبار اصلی خاورمیانه
در مورد جنگ با ایران، بی ثباتی منطقه ای، افزایش تروریسم و بهای نفت یا آشوب در بازار ها نگران هستید؟ خب نگران نباشید، دست کم هنوز نگران نباشید. به 2013 فکر کنید.
رژیم صهیونیستی به ایران حمله نمی کند

دیپلماسی ایرانی: آنچه در زیر می خوانید متن مقاله ای است که در مجله فارن پالیسی در خصوص نفی احتمال حمله اسرائیل علیه ایران در آینده ای نزدیک منشر شده است.

در مورد جنگ با ایران، بی ثباتی منطقه ای، افزایش تروریسم و بهای نفت یا آشوب در بازار ها نگران هستید؟ خب نگران نباشید، دست کم هنوز نگران نباشید. به 2013 فکر کنید. در صورتی که اسرائیل نتواند به این اطمینان دست یابد که آمریکا برای استفاده از گزینه نظامی علیه ایران آماده است، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و ایهود باراک برای حال حاضر به این نتیجه می رسند که جنگی انجام نخواهد شد و البته توافقی هم در پرونده هسته ای ایران حاصل نمی شود. دلیل این نگرش نیز روشن است چرا که اسرائیلی ها، آمریکایی ها و حتی ایرانی ها در حال حاضر جنگ نمی خواهند.

1. لازم نیست

هیچ کس نمی تواند نگرانی اسرائیل در خصوص برنامه های هسته ایران، یا ریسک های ناشی از هسته ای شدن جمهوری اسلامی در منطقه را نادیده بگیرد اما در عین حال عده اندکی بر این باورند که به اقدام فوری نظامی در این زمینه نیاز است. به بیان دیگر در صورتی که بخواهیم در مورد ایران صادق باشیم باید بگوییم که این کشور سلاح هسته ای در اختیار ندارد و تا آنجایی که می دانیم سلاحی را آزمایش نکرده و مواد کافی برای تولید یک بمب هسته ای در بازه زمانی کوتاه را نیز در اختیار ندارد. در حال حاضر در مرداد ماه 1391 تنها یک کشور است که به حمله پیشگیرانه علیه ایران اعتقاد دارد و آن اسرائیل است. این در حالی است که این موضوع به دلیل اختلافات و عدم اجماع در بین نخبگان و کابینه اسرائیل ، موضوعی دچار سوء مدیریت است. یکی از تازه ترین نظرسنجی ها هم نشان می دهد 60 درصد اسرائیلی ها با اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی مخالف هستند.

این در شرایطی است که اقدام نظامی علیه ایران ریسک هایی به همراه دارد. در این مورد می توان به ناپدید شدن خلبان های جت های جنگی یا گروگان گرفته شدن آنها اشاره کرد. حتی در صورتی که همه چیز طبق برنامه پیش برود نیز باز هم بهای نفت افزایش می یابد و ، موشک های ایرانی یکی پس از دیگری بر خاک اسرائیل فرود می آیند و ترور در منطقه گسترده تر می شود. حمله به نیرو های آمریکایی در افغانستان و کاهش ارزش سهام اسرائیل در همه نقاط جهان از دیگر ریسک های این جنگ است.

اما همه این ریسک ها در مقابل چه منفعتی باید تحمل شود، اینکه برنامه های هسته ای ایران تنها برای چند سال به تعویق بیافتد یا اینکه ائتلاف در مورد تحریم ها از بین برود و اینکه انگیزه تهران برای ساخت سلاح هسته ای تقویت شود؟

اسرائیلی ها بر این باورند که با محاسبه این ریسک ها، ایران می تواند ظرف مدت 3 تا 6 ماه به منطقه امن هسته ای وارد شود، جایی که اقدام علیه آن امکان پذیر نبوده یا بسیار دشوار خواهد بود. اما باید گفت حتی در صورت حمله نیز دستاورد های مورد نظر اسرائیل تامین نشده و متوقف شدن برنامه های هسته ای ایران تضمین نمی شود.

2. اسرائیل به واقع خوستار جنگ نیست

می تواند گفت که در حال حاضر اسرائیلی ها نیز خواستار جنگ نیستند. چرا که همچنان می توان زمان بیشتری را برای به ثمر رسیدن تحریم ها و حملات سایبری علیه تاسیسات هسته ای ایران در نظر گرفت و منتظر نتیجه تحولات در سوریه ماند. از سوی دیگر اسرائیلی ها می توانند با سخن پراکنی در مورد جنگ و استفاده نکردن از گزینه نظامی همچنان جامعه بین المللی را در حالت هشدار نگاهدارند. البته نباید این واقعیت را فراموش کرد که اسرائیلی ها برای اقدام نظامی علیه ایران آماده شده ند. ایهود باراک طرحی دارد و ادعا می کند که این طرح موفق خواهد بود. امانمی تواند این واقعیت را انکار کرد که ظرفیت اسرائیل برای اقدام نظامی تاثیرگذار علیه ایران محدود است. اقدام نظامی یکجانبه اسرائیل علیه ایران ضمن افزایش مشروعیت برنامه های هسته ای ایران به تسریع روند آن می انجامد.

3. احتمال مداخله آمریکا

اما آنچه اسرائیلی ها از صمیم قلب خواستار آن هستند، ترغیب ایالات متحده به استفاده از نیروی نظامی اش علیه برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی است. چرا که نیروی نظامی آمریکا محدودیت های اسرائیل را ندارد. با این حال باید گفت که اقدام نظامی آمریکا نیز نمی تواند برنامه های هسته ای ایران را متوقف کند و تنها تعلیقی طولانی تر را پدید خواهد آورد. اما برای اسرائیلی ها مزیت های مداخله آمریکا در این مساله بسیار چشمگیر است. چرا که از این طریق از ایجاد بحران در روابط تل آویو – واشینگتن جلوگیری کرده و دیگر با مخالفت جامعه بین المللی در مورد اقدام نظامی یکجانبه نیز مواجه نخواهند بود. از سوی دیگر نگرش ایران نیز در مورد اقدام نظامی اسرائیل با اقدامی که از سوی آمریکا انجام می شود، متفاوت خواهد بود.

با این حال یکی از نکته هایی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که کمترین چیزی که نتانیاهو می خواهد، پیروز مجدد باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری 6 نوامبر آمریکاست و در صورتی که اوباما تا پیش از انتخابات اقدام نظامی علیه ایران را انجام دهد، احتمال پیروزی بر رقیب خود یعنی میت رامنی را افزایش داده است. پس اسرائیل خواستار انجام این حمله پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیست تا به این ترتیب اوباما از صحنه خارج شده و رامنی جای وی را بگیرد.

اما با تمامی این توجیه ها، باز هم احتمال اقدام نظامی یکجانبه اسرائیل علیه ایران وجود دارد هر چند که زمان آن در آینده ای نزدیک نخواهد بود.

تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10

کلید واژه ها: برنامه هسته اي ايران


نظر شما :