وارثان انقلاب مصر
از سوی دیگر بر اساس قوانین موجود مصر انتخابات در 7 آذر ماه قرار است برگزار شود. در این انتخابات 440 نماینده انتخاب خواهند شد که نامزد نیمی از ایشان باید از میان کارگران و کشاورزان باشد. ده نماینده نیز از سوی دولت انتصاب میشوند. در دوران آقای مبارک، ده نفر انتصابی معمولا پستهای کلیدی مجلس را در اختیار میگرفتند. همچنین شرط شرکت در این انتخابات داشتن سواد خواندن و نوشتن است. نکته دیگری که مردم را نگران کرده، حضور حدود 15 هزار نفر از کادرهای نظام سابق هستند که میخواهند در آینده نظام نقش داشته باشند. در این انتخابات شانس خانمها نیز برای پیروزی کم است. بر همین اساس مردم باید نگران آینده باشند و چارهای جز مخالفت با شورای نظامی حاکم ندارند.
در تظاهرات روز جمعه تقریبا همه مردم و احزاب و گروهها متفقا علیه این اقدامات شرکت کردند و اعلام نمودند شورای نظامی باید حکومت را به مردم سپرده و دولت انتقالی هم کنار رفته و به جای آن دولت نجات ملی تشکیل شود. طبیعی بود که بر سر این خواستههای متضاد درگیری روی خواهد داد و این اتفاق هم افتاد. از روز جمعه تا کنون بیش از 40 نفر از مردم جان خود را از دست داده و بالغ بر دو هزار نفر مجروح شده و دهها نفر نیز توسط ارتش و پلیس دستگیر شدهاند. دستگیری و سرکوب مردم در میدان التحریر و دیگر شهرهای مصر توسط نظامیان و جمع شدن مجدد مردم در میادین و از سر گیری اعتراضات، نظامیان را با مشکل اساسی روبرو میکند. اخوان المسلمین مصر اعلام کرده که سرکوب اعتراض کنندگان "گناه" است و به تعویق انداختن انتخابات در مصر به مثابه کودتا علیه انقلاب محسوب میشود. در اعتراض به سرکوب اخیر وزیر فرهنگ مصر نیز استعفا داده است.
به نظر میرسد رادیکال شدن فضای موجود ریشه در زیاده خواهی نظامیان دارد. طبیعی است اگر نظامیان بر خواستههای خود اصرار نمایند و در برابر مطالبات ملت مقاومت کنند، مردم مصر چارهای جز ادامه تظاهرات نخواهند داشت. در چنین شرایطی مسئله انتخابات زیر سئوال خواهد رفت. زیرا اکنون این احتمال وجود دارد که نظامیان به بهانه حفظ آرامش، در شهرهای بزرگ مصر حکومت نظامی اعلام نمایند و یا اینکه انتخابات را به تعویق بیندازند. در هر صورت نظامیان باید در برابر ملت کوتاه بیایند و الا با خشم فزاینده آنان روبرو میشوند و در این حالت ممکن است آبروئی را که در خلال انقلاب اخیر کسب کردند به آسانی از دست بدهند، کما اینکه این اتفاق افتاده است. زیرا مردم در شعارهای خود خواستار سرنگونی شورای نظامی حاکم و در راس آن آقای طنطاوی هستند و حتی دولت آقای عصام شرف را نیز به دلیل تن دادن به خواسته نظامیان مردود میدانند و خواستار تظاهرات ملیونی در روز سه شنبه شدهاند.
قطعا با توجه به سیر حوادث در کشورهای عربی و به ثمر نشستن نسبی انقلاب تونس و انتظاراتی که در میان مردم همه کشورهای استبداد زده ایجاد شده، آینده از آن حکومتهای مدنی خواهد بود و نظامیان – مردمی و غیر مردمی – باید به پادگانها برگردند، زیرا توقعات ملتها بالا رفته و زمان دیکته کردن هم سر آمده است.
نظر شما :