انتخابات ایران از نگاه نشریه تایمز
مهمترین رقیب انتخاباتی در انتخابات ایران اعلام کردهاست که موضعی متفاوت از محمود احمدینژاد در سیاست خارجی اتخاذ خواهد کرد.
میر حسین موسوی، نخست وزیر سابق ایران که در حال حاضر کاندیدای اصلاحطلبان برای انتخابات است، در مصاحبه با نشریه تایمز اعلام کرد که در صورتی که روابط ایران وامریکا بهبود، برای ملاقات با باراک اوباما آماده است و قصد دارد سیاستی بسیار متفاوت در مقابل جهان بینالملل اتخاد کند.
میر حسین موسوی تاکنون توانسته است حمایت مهرههای قدرتمند اصلاحات مانند محمد خاتمی را به همراه ستاد انتخاباتی وی را به دست آورد.
زمانی که از او در خصوص آمادگی برای ملاقات با باراک اوباما سوال شد گفت که بله، اگر مسائل با توجه به برنامه پیش برود با وی ملاقات خواهم کرد. وی همچنین اعلام کرد که چنین تصمیمهای مهمی در سیاست خارجی برعهده رییس جمهور نیست و با توجه به قانون اساسی ایران شورای امنیت ملی در این باره تصمیم گیری میکند.
اما با وجود این وی میگوید که در صورتی که به عنوان رییس جمهور ایران انتخاب شود تاکتیکها را حتی با عدم تغییر استراتژیها تغییر خواهد داد. وی با این سخن خود به ادبیات و نحوه برخورد محمود احمدینژاد اشاره میکند.
آقای موسوی 67 ساله است و نام وی با نخست وزیر ایران طی 8 سال جنگ خونین با عراق در دهه 1980 رقم خوردهاست.
آقای موسوی در مورد روابط با امریکا معتقد است که تهران به دلیل 30 سال خصومت در مورد این مسئله محتاط عمل میکند، اما در عین حال اضافه میکند که نظر شخصی من این است که آنچه آقای اوباما انجام دادهاست، اقدامی مثبت و قدمی رو به جلو است. او میگوید که اگر به عنوان رییس جمهور انتخاب شود، به این اقدام اوباما پاسخ خواهد داد.
کاندیدای دیگر رقابتهای انتخاباتی در ایران، مهدی کروبی است. او نیز که یک اصلاحطلب است در گفتوگو با نشریه تایمز میگوید که در راستای بهبود روابط با غرب تلاش خواهد کرد سعی میکند تا برخی از آسیبهایی که طی چهار سال ریاست جمهوری آقای احمدینژاد به کشور وارد شده است را جبران کند.
هیچ کدام از کاندیداهای ریاست جمهوری برای توقف غنیسازی آماده نیستند.
در حالی که دو کاندیدای اصلاحطلب در ایران، فعالیت های انتخاباتی خود را آغاز کردهاند، آقای احمدی نژاد مصمم است که در انتخابات ماه ژوئن در ایران پیروز شود. اکثر روسای جمهور در ایران دو دوره در این سمت باقی ماندهاند.
حسین شریعتمداری، مدیر مسوول روزنامه کیهان نیز معتقد است که محمود احمدینژاد در میان قشر عامه مردم محبوبیت فراوانی دارد چراکه به سادگی زندگی میکند و در مقابل امریکا ایستادگی میکند.
البته همه با ایدههای آقای شریعتمداری موافق نیستند.
ابراهیم که یک بازنشسته است و در همسایگی آقای احمدینژاد در نارمک زندگی میکند میگوید که هرچند دور پیشین در انتخابات به آقای احمدینژاد رای دادهاست اما در این دوره میر محمود موسوی را انتخاب خواهد کرد.
او میگوید که احمدینژاد خوب کار کرد اما ما در دورهای به سر میبریم که نیازمند آرامش هستیم. من با موسوی کار کردهام و میدانم که او فرد درخور و شایستهای است.
مهدی، کارگر بازنشستهای است که در همان محله زندگی میکند، میگوید که اصلا در انتخابات شرکت نمیکند.
محمود نیز که مرقد آیتالله خمینی را زیارت میکند میگوید که به محمود احمدینژاد رای خواهد داد.
او میگوید که من به احمدینژاد رای میدهم. او کارهای زیادی برای کشور انجام دادهاست. چهار سال زمان کافی نیست و او برای تکمیل برنامههای خود به یک دوره دیگر نیاز دارد.
حدود 46 میلیون نفر از مردم ایران حق شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را دارند. اما در انتخابات پیشین تنها نیمی از این تعداد در انتخابات شرکت کرده بودند. در انتخابات پیشین، محمود احمدی نژاد 13 میلیون را از آن خود کرد. وی امیدوار است که در این دوره نیز بتواند رای این افراد را از آن خود کند.
هرچند تعداد طرفداران وی کاهش پیدا کردهاست. بازاریها که برنامههای اقتصادی وی را قبول ندارند از جمله این گروه هستند. برخی دیگر معتقدند که رفتار وی میتواند ایران و امریکا را به درگیری وادارد و فرصت برقراری روابط بهتر با اوباما در کاخ سفید را از دست بدهند.
بسیاری از دیپلماتهای غربی هشدار دادهاند که با توجه به اینکه مدت زمان کمی به انتخابات باقی ماندهاست شرایط میتواند در آخرین لحظه تغییر کند. آقای احمدینژاد میداند که در صورتی که انتخابات به دور دوم کشیده شود شانس بیشتری برای پیروزی دارد و این همان حادثهای که در دور قبل نیز تجربه شدهاست.
یکی از این دیپلماتها میگوید که هنوز خیلی زود است که بخواهیم درباره انتخابات ایران پیشبینی کنیم.
نظر شما :