واکنشهای تند جهانیان به سخنان احمدینژاد
سخنان ضداسرائیلی محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری ایران در کنفرانس ضدنژادپرستی ژنو، واکنشهای تندی در پی داشت. بان کی مون دبیرکل سازمان ملل گفتههای وی را محکوم کرد و بسیاری از کشورهای غربی آن را غیرقابل قبول خواندند.
کنفرانس ضدنژادپرستی که روز دوشنبه ۲۰ آوریل، علیرغم تحریمهای گسترده، با سخنان امیدبخش بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد افتتاح شده بود، با نطق محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری ایران به تنش کشیده شد.
احمدینژاد در سخنان خود به شدت از شورای امنیت سازمان ملل متحد انتقاد کرد و رئیس جمهوری اسرائیل را رهبر «رژیم کاملا نژادپرستانه» خواند که از اشغال سرزمینهای فلسطینی دست بر نمیدارد. احمدینژاد همچنین گفت که دولت اسرائیل با بهانه «مصیبتهای وارده به یهودیان در زمان جنگ جهانی دوم» در منطقه ایجاد شده است.
در حالی که شماری از نمایندگان به نشانه پشتیبانی از احمدینژاد برای وی دست زدند، برخی از آنان در کنفرانس، بارها با فریادهای اعتراضآمیز خود سبب قطع سخنرانی وی شدند. حتی هیئتهای نمایندگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا به عنوان اعتراض سالن سخنرانی را ترک کردند.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل پس از نطق احمدینژاد، سخنان وی را بهشدت محکوم کرد و گفت: «این گفتهها دقیقا عکس آن چیزی است که ما از طریق این کنفرانس میخواهیم به آن برسیم ... من این امر را که رئیس جمهوری ایران از این محفل برای مقصر دانستن، ایجاد نفاق و تحریک اذهان استفاده کرده، محکوم میکنم.»
ناوی پیلی، کمسیر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز با اتهامزنیهای محمود احمدینژاد به مخالفت برخاست و گفت که از نطق وی «شوکه و به شدت متاثر» شده است.
فدریکو لومباردی، سخنگوی واتیکان سخنان رئیس جمهوری ایران را افراطگرایانه و غیرقابل قبول خواند. وی در عین حال از شرکت واتیکان در این کنفرانس دفاع کرد و آن را «فرصتی مهم برای پیشبرد مبارزه با نژادپرستی و عدم تساهل» خواند.
این واکنشها در میان کشورهای غربی بیشتر بود. دولت ایالات متحده امریکا از رئیس جمهوری ایران خواست که به سر دادن «شعارهای تحریکآمیز» پایان دهد. رابرت وود، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا، گفتههای محمود احمدینژاد را ناپذیرفتنی توصیف کرد و اظهار داشت که این سخنان تنها موجب دامن زدن به تنفر نژادپرستانه میشود.
رابرت گیبس، سخنگوی کاخ سفید نیز سخنان احمدی نژاد را «شعارهایی پر از تنفر» خواند.
نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه نیز ضمن محکوم کردن سخنان همتای ایرانی خود اظهار کرد، این سخنرانی، فراخوانی غیرقابل قبول برای ایجاد تنفری نژادپرستانه بوده است. رئیس جمهوری ایران آرمانها و ارزشهای بیانیه حقوق بشر را به تمسخر گرفته است. سارکوزی از اتحادیه اروپا خواست که در این رابطه از خود واکنشی کاملا قاطعانه نشان دهد.
برنار کوشنر وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت: «بله ما آنجا را ترک کردیم. اما این بدان معنا نیست که میخواستیم صرفا جلسه را ترک کنیم. این بدان معنا است که ما تحمل سخنان نژادپرستانه را نداریم.»
پیتر گودرهام، نماینده سازمان ملل در ژنو نیز در این باره گفت: «تنها می توان بگویم روز مایوس کننده ای بود. این اولین روز کنفرانس بود و بنا بود تا روز جمعه ادامه داشته باشد. ما قصد داشتیم تا آخر در این جلسه باشیم ولی اکنون مجبوریم به شدت لحظات جلسه را موشکافی کنیم.»
هیأت نمایندگی جمهوری چک که اکنون ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد در پی سخنرانی رئیس جمهوری ایران به حضور خود در کنفرانس ژنو خاتمه داد.
شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل نیز در حین سخنرانی خود به مناسبت سالروز یادبود قربانیان فاجعه هولوکاست، کنفرانس ژنو را «ننگ» خواند و گفت که این کنفرانس به جای آن که با نژادپرستی به مبارزه برخیزد، آن را میپذیرد.
سیلوان شالوم، معاون نخستوزیر اسرائیل، اظهارات رئیسجمهوری ایران در کنفرانس ضدنژادپرستی ژنو را شرمآور خواند و در مراسم نکوداشت یاد قربانیان هولوکاست در اردوگاه پیشین نازیان به نام بیرکناو ـ آشویتس گفت: «ایران سعی دارد هر کاری از دستش برمیآید، انجام دهد تا اسرائیل از نقشه جهان حذف شده و رژیمهای میانهروی مسلمان عرب در خاورمیانه تضعیف شوند. با وجود این اسرائیل به حیات خود ادامه خواهد داد».
سیلوان شالوم همچنین گفت: «ایران تلاش میکند رفتار نازیهای آلمان با یهودیان را تکرار کند. آنچه که ایران در حال حاضر تلاش دارد انجام دهد، از آنچه که هیتلر ۶۵ سال پیش با یهودیان کرد، دور نیست.»
در این میان فعالان حقوق بشر نیز به شدت اظهارات احمدی نژاد را محکوم کردند. ایلی ویزل، برنده جایزه صلح نوبل و یکی از نجات یافتگان حادثه هولوکاست در این باره گفت: «احمدی نژاد حقوق بشر را زیر پا میگذارد و بر نفرتها میافزاید. از این رو جای واقعی او دادگاه لاهه است که در آنجا به اتهام اصرار بر گورهای دسته جمعی محاکمه شود. چرا که سخنرانی وی حرکتی کاملا ضد انسانی بود.»
یکی از مقامهای ارشد دیدهبان حقوق بشر نیز در این باره گفت: «بهترین واکنش به سخنرانی فتنه جوی احمدی نژاد این است که در ژنو بمانیم و او را پس بزنیم.»
نظر شما :