چه شد تهران باعث افزایش حضور مسکو در سوریه شد؟
المانیتور در گزارشی نوشت: برای ایران جنگ ادامه دار سوریه دیگر فقط یک مساله امنیتی منطقه ای نیست. حالا این بحران تاثیرات و پیامدهای مستقیمی بر امنیت ملی ایران دارد. اظهارات و بیانیه هایی که هر روزه از تهران به گوش می رسد، تصاویر سربازان به شهادت رسیده و فرماندهان عالی رتبه به خاک سپرده شده در پایتخت ایران و انتصاب اخیر دریادار علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی ایران، به عنوان هماهنگ کننده نظامی و امنیتی گروه همکاری مشترک در سوریه با همراهی مسکو و دمشق، گواهی بر این مدعا است.
به گزارش سرویس بین الملل انتخاب؛ انتصاب شمخانی پس از برگزاری اجلاس اخیر تهران صورت گرفت که وزرای دفاع سوریه، ایران و روسیه را گرد هم آورد. این اجلاس به روشنی نشان می داد که سه کشور پس از مواجهه با تلفات سنگین در هفته های گذشته تصمیم گرفته اند همکاری های سه جانبه خود را به شدت افزایش دهند.
یکی از مسئولان سوری که خواست نامش برده نشود به المانیتور گفت علت اصلی ناکامی های اخیر عدم هماهنگی های کافی و اختلافات مهم بر سر اهداف بوده است. این مسئول سوری گفت: « روسیه به عنوان یک قدرت جهانی از موضع خود به اوضاع نگاه می کرد ... و گمان می کرد دادن فرصتی برای صلح می تواند جان افراد بسیاری را نجات دهد. طرف دیگر – به طور خاص آمریکا – نسبت به تعهدات خود جدیت نداشت. به همین خاطر حملات شبه نظامیان وحشیانه تر از پیش ادامه پیدا کرد و باعث از دست رفتن مناطق تازه ای در میدان نبرد شد».
یکی از مسئولان ایرانی در مصاحبه ای تلفنی به المانیتور گفت، شمخانی که زمانی فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود، مستقیما به رهبر معظم ایران آیت الله خامنه ای گزارش می دهد. این مسئول که خواست نامی از او برده نشود، گفت شمخانی به خوبی از خطوط قرمز ایران آگاه بوده و مستقیما با رهبر ایران در تماس است. او گفت: «مقام معظم رهبری رویدادهای سوریه را با دقت به تمام جزئیات دنبال می کند، زیرا معتقد است این جنگ در اصل نه فقط با دولت سوریه که به همان میزان علیه ایران است».
او همچنین از هرگونه همکاری با طرف های دوست و متحد در این جنگ حمایت می کند، زیرا این جنگی است که به هرگونه تلاش و همکاری نیاز دارد. این مسئول ایرانی به این نکته اشاره کرد که تهران از هر تلاش با هدف پایان درگیری ها در سوریه استقبال می کند، و گفت: « در ژنو، وین یا هر جای دیگر، دیدن آنکه افرادی دور یک میز به مذاکره می پردازند بهترین چیز است. با این حال، تنها نشستن برای خریدن وقت هیچ فایده ای ندارد. آمریکایی ها در حال خریدن وقت تا تعیین رئیس جمهور بعدی خود هستند، و هزینه آن را کشته شدن افراد بیشماری در سوریه می پردازد. ما نمی توانیم چنین وقت کشی هایی را با دیدن تراژدی مرگ و بدبختی سوری های اسیر این بحران تحمل کنیم».
او اضافه کرد: «دوستان روسی ما حاضر شدند با آمریکایی ها همکاری کنند. ما در موارد بسیاری به آن ها هشدار دادیم این کار درست نیست. ما حتی افسران و مستشاران بسیاری را به دلیل موضع روسیه از دست دادیم، و حالا که آن ها دریافته اند موضع سابقشان حاصلی در چی ندارد، سطح تازه ای از همکاری ها را آغاز می کنیم».
این مسئول ایرانی در پایان چنین نتیجه گرفت: «ایران، روسیه و سوریه بر یک هدف مشترک موافقت کرده اند: مبارزه با تروریسم، که در حال حاضر تهدید اصلی برای تمام منطقه است. همکاری، دیدگاه مشترک و تعهد ما نتایج خوبی به دست می دهد، و در ماه ها و سال های گذشته با وجود برخی پیچیدگی ها که با آن روبرو بوده ایم، نتیجه بخش بوده است. آنچه ما کاملا به آن باور داریم این است که این همکاری امید بسیاری ایجاد خواهد کرد، و تردید نداریم که از این آوردگاه پیروز بیرون خواهیم آمد».
اما این همکاری چه تاثیر میدانی خواهد داشت؟
یک فرمانده میدانی سوری به المانیتور گفت انتظار می رود در هفته های آتی حملات علیه تروریست ها در شمال و شرق سوریه تشدید پیدا کند.
او گفت: «ایرانی ها در حال اعزام نیرو هستند. ... هم اکنون بعضی از آن ها وارد سوریه شده اند و روس ها گفته اند برنامه های تازه ای در سوریه اجرا خواهد شد و این ممکن است شامل تغییرات عمده ای در تاکتیک نبرد باشد. آنچه از آن اطمینان داریم این است که هرچه متحدانمان بیشتر هم نظر باشند، امکان پیروزی مان بیشتر خواهد بود». این فرمانده گفت حتی میان ایرانی ها هم درباره چگونگی اقدامات در میدان نبرد اختلافاتی وجود داشته بود.
او گفت: « با گذشتن زمان، آنچه در گذشته رخ داد اهمیت خود را از دست داده است، و امیدواریم از حالا به بعد اوضاع سمت و سوی بعتری پیدا کند».
در حالی که بخش بزرگی از حلب در کنترل ارتش سوریه و متحدان آن است، انتظار می رود نبردهای تازه ای در مناطقی که گروه های مخالف و جبهه النصره به تسلط خود در آوردند آغاز شود. در جبهه ادلیب و رقه نیز حمله ای اصلی از سوی دولت سوریه و متحدانش به معنای اعزام هزاران نفر نیرو و حمایت هوایی جنگنده های روسیه است؛ حرکتی که می تواند آتش بس شکننده در توافق با آمریکا را از بین ببرد.
در 6 ژوئن، یکی از مسئولان روسی در اظهارات غیر رسمی در گفتگو با خبرنگارانی از جمله خبرنگار المانیتور گفت روابط با آمریکا غیر عادی است؛ « یک روز بر سر موضوعی موافقت می کنیم، روز بعد خلاف آن را عمل می کنند. وقتی علتش را می پرسیم آن را به گردن دیگران می اندازند. اعتماد به آن ها مشکل است. حتی وقتی خود را متعهد به اقدامی می کنند، ماه ها زمان می برد تا آن را اجرا کنند».
در حالی که این مسئول روسی تاکید کرد کشورش به دنبال راه حل صلح آمیزی برای پایان این بحران است، این موضوع را مطرح می کند که برخی کشورهای حوزه خلیج فارس درخال نشان دادن انعطاف بیشتری برای حل بحران سوریه هستند. او گفت: «آن ها موافقت خود را با ماندن بشار اسد برای دوره گذار تا تعیین رئیس جمهور منتخب مردم سوریه نشان داده اند، اما در مقابل خواهان این تضمین هستند که ایران هیچ نقشی نداشته باشد : نه فقط در سوریه، بلکه در تمام منطقه. این ممکن نیست، زیرا ایران قدرت اصلی در منطقه در کنار عربستان است – و هر دو نقشی برای ایفا کردن دارند».
او چنین نتیجه گیری کرد که: « ما نیروهای خودمان، نیروهای ایران، و حزب الله را تنها نیروهای خارجی قانونی در سوریه می دانیم، و به همین دلیل با هم همکاری می کنیم».
در واقع، یک مسئول سوری به شرط ناشناس ماندن، به المانیتور گفت وزیر دفاع روسیه، سرگی شویگو، در ملاقات 18 ژوئن به رئیس جمهور سوریه اطلاع داد " هفته آینده سربازان روسی وارد سوریه خواهند شد".
نظر شما :