برنز: دوره برچیدن غنیسازی در ایران به سر آمده
قائم مقام سابق وزارت خارجه آمریکا که نقش برجسته ای در مذاکرات هسته ای با ایران داشته، می گوید ایرانی ها به دانش و فناوری غنی سازی دست یافته اند و دیگر دوران برچیدن غنی سازی در ایران، گذشته است.
به گزارش فارس، ویلیام برنز که تا چند ماه قبل قائم مقام وزارت خارجه آمریکا بود، می گوید دیگر نمی توان امیدوار به برچیدن غنی سازی در ایران بود، چراکه تهران دانش و فناوری این کار را به دست آورده است.
آقای برنز که حالا در کسوت مشاوره به تیم مذاکره کننده آمریکا در گفت وگوهای هسته ای با ایران فعال است، به پایگاه خبری «پالیتیکو» گفت: «من استدلال هایی که می شود مبنی بر اینکه به هیچ وجه نباید هیچ ظرفیت غنی سازی وجود داشته باشد را درک می کنم. در یک دنیای ایده آل، شما غنی سازی داخلی ندارید، ایالات متحده هم اعلام کرده است که چون غنی سازی داخلی از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست، کسی نباید به دنبال آن باشد.»
عضو سابق تیم مذاکره کننده آمریکا با ایران افزود: «اما واقعیت این است که ایرانی ها طی دهه گذشته و فراتر از آن، دانش غنی سازی را به دست آورده اند، دانش اولیه فناوری غنی سازی را دارند و نمی توانید امیدوار باشید که این نباشد، نمی توانید آن را برچینید، نمی توانید آن را بمباران کنید.»
وی ادامه داد: «خوب بنابراین، واقعیت این است که اگر شما می خواهید به یک توافق برآمده از مذاکرات برسید، باید به این سوال پاسخ دهید که چطور می توان این برنامه را برای یک مدت طولانی محدود کرده و تحت نظارت قرار داد تا اینکه به این اطمینان برسید که آن ها قرار نیست گریز زده و برای ساخت یک سلاح تلاش کنند. و اینکه آن ها در آینده هم از تفکر به این مسئله، بازداشته شوند. بنابراین، من استدلال عدم غنی سازی را درک می کنم، اما فکر می کنم دیگر دوره آن به سرآمده است.»
برنز در بخش دیگری از این مصاحبه به انتقادات افرادی چون بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل پرداخت و گفت وی پیش از توافق موقتی که در سال 2013 نیز به دست آمد، همین اظهارات را مطرح کرده و گفته بود که این «توافق قرن» برای ایران است. به گفته برنز هیچ یک از مواردی که منتقدان توافق در آن زمان مطرح می کردند، از جمله فروپاشی تحریم ها، تحقق نیافته است.
وی به سیاست های منطقه ای ایران نیز پرداخت و مانند بسیاری دیگر از مقامات کنونی و سابق آمریکا، از گسترش نفوذ ایران در منطقه ابراز نگرانی کرد. برنز در این مورد گفت: «واقعیت این است که رفتار ایرانی ها احتمالا همچنان تهدیدآمیز خواهد بود، با حمایت از حزب الله یا سوریه یا یمن و جاهای دیگر. بنابراین، مهم است که ما به تلاش با شرکایمان در منطقه، در خلیج (فارس) و دیگر نقاط ادامه دهیم تا به آن ها اطمینان داده و برای آن ها روشن کنیم که ما نسبت به آن تهدیدات کاملا اشراف داریم.»
دور تازه مذاکرات هسته ای از روز یکشنبه با دیدار معاونین وزرای خارجه ایران و آمریکا و همچنین علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا، آغاز شد.
قرار بود ظریف و کری نیز دیروز دیدار داشته باشند که این دیدار به دلیل تأخیر ورود وزیر خارجه آمریکا به لوزان و همچنین فشردگی برنامه ها، به صبح امروز موکول شد.
طرفین اعلام کرده اند که قصد دارند تا پایان ماه مارس (10 فروردین) به یک تفاهم سیاسی دست یابند. دومین تمدید توافق موقت، موسوم به برنامه اقدام مشترک، ضرب الاجل مذاکرات را 9 تیر سال آینده مشخص کرده است.
نظر شما :