واکنش‌ جهان به وقایع مصر

۱۳ تیر ۱۳۹۲ | ۱۶:۱۳ کد : ۱۹۱۸۱۴۱ سرخط اخبار

 رییس جمهوری آمریکا در بیانیه ای نسبت به کنار گذاشتن محمد مرسی توسط ارتش مصر از قدرت، طی روز چهارشنبه اظهار نگرانی کرد اما با وجود آنکه چنین اقدامی ممکن است بر اساس قوانین آمریکا باعث قطع کمک های مالی این کشور به مصر شود از محکوم کردن آن خودداری نمود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از خبرگزاری رویترز، باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا پس از نشستی با مشاوران ارشد امنیت ملی خود در کاخ سفید در بیانیه ای کتبی به رخدادهای مصر پاسخ داد.

اوباما هیا ت های مربوطه را موظف به بازنگری در مسائل مربوط به کمک های نظامی به مصر کرده است.

این نشست کمی پس از آن برگزار شد که ارتش مصر اقدام به برکناری محمد مرسی از ریاست جمهوری کرد.

اوباما در بیانیه خود از محکوم کردن صریح مداخله ارتش مصر خودداری کرد.

اوباما گفت: آمریکا وضعیت بسیار بی ثبات مصر را تحت نظر دارد و ما معتقدیم در نهایت آینده مصر تنها می تواند توسط مردم مصر تعیین شود. با وجود این ما از بابت تصمیم نیروهای مسلح مصر برای کنار گذاشتن محمد مرسی و تعلیق قانون اساسی مصر بسیار نگران هستیم.

اوباما از ارتش مصر خواست از بازداشت خودسرانه محمد مرسی و هوادارانش خودداری کند.

اوباما تاکید کرد: من اکنون از ارتش مصر می خواهم تا مسوولانه و به طور سریع اقدام کرده تا قدرت را به یک دولت غیرنظامی که به طور دموکراتیک انتخاب شود، در سریع ترین زمان ممکن و از طریق یک فرایند شفاف و جامع واگذار کند.

دقایقی پیش از آنکه فرمانده ارتش مصر کناره گیری محمد مرسی از ریاست جمهوری مصر و تعلیق قانون اساسی این کشور را اعلام کند، وزارت امور خارجه آمریکا اقدام به انتقاد از محمد مرسی کرد اما هیچ اشاره ای به اینکه مخالف اقدام ارتش مصر علیه وی باشد، نکرد.

جن پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به اینکه آیا ارتش مصر حق کنار گذاشتن مرسی را از قدرت دارد، گفت: ما در این مناقشه طرف کسی را نمی گیریم.

این در حالی است که اوباما در بیانیه خود گفته است : در هیچ کجا گذار به دموکراسی بدون دشواری حاصل نمی شود اما در نهایت باید به اراده مردم جامه عمل پوشاند.

پیشتر پساکی تصریح کرده بود که مقامات آمریکا از بابت سخنرانی سه شنبه شب محمد مرسی که طی آن وی گفته بود با جانش از مشروعیت مقامات منتخب خود دفاع می کند، ناخرسند هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرد: مرسی باید اقدامات بیشتری انجام دهد تا حقیقتا پاسخگوی نگرانی های مردم مصر باشد. ما از وی می خواهیم تا اقدامات بیشتری انجام دهد.

پساکی عنوان کرد: مرسی باید خواهان پایان دادن به خشونت ها از جمله خشونت علیه زنان در مصر شود.

وی افزود: مرسی همچنین باید اقداماتی برای تعامل با مخالفان و ارتش انجام داده و با بحران به شیوه سیاسی مقابله کند.

پساکی در کنفرانسی خبری دست کم شش بار با این سوال روبه رو شد که آیا نظری درباره نقش ارتش مصر در بحران ندارد و یا اقدامات آنها منجر به کودتا نخواهد شد؟

وی در پاسخ به اینکه آیا واشنگتن بیشتر طرفدار ارتش مصر است تا محمد مرسی گفت: ما عقیده داریم همه طرف ها باید با یکدیگر تعامل داشته و به صدای مردم مصر و آن چیزی که آنها از طریق اعتراض صلح آمیز خواهان آن هستند گوش دهند و این پیامی است که ما در همه سطوح و به همه طرف ها ابلاغ کرده ایم.

از طرف دیگر، صندوق بین المللی پول اعلام کرد به منظور مذاکره برای اعطای وام 4.8 میلیارد دلاری به مصر تا زمانی که مشخص شود چه کسی در مصر مسوول است، صبر خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، اتحادیه اروپا امروز (پنجشنبه) خواهان بازگشت سریع دموکراسی به مصر شد.

کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه ای گفت: من از همه طرف ها می خواهم تا سریعا به فرایند دموکراتیک از جمله انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری عادلانه و آزاد بازگردند و قانون اساسی به شیوه ای کاملا فراگیر تصویب شود تا این کشور اجازه پیدا کند فرایند انتقال قدرت دموکراتیک خود را تکمیل کند.

اشتون گفت: امیدوار است دولت جدید مصر کاملا فراگیر باشد.

وی همچنین بر اهمیت تضمین احترام کامل به حقوق اساسی مردم و حاکمیت قانون تاکید کرد و گفت: مقامات مصر را مسوول آن می داند.

وی از همه طرف ها خواهان بیشترین حد خویشتن داری شده و گفت: من شدیدا همه اقدامات خشونت آمیز را محکوم می کنم با خانواده های قربانیان اظهار همدردی کرده و از نیروهای امنیتی مصر می خواهم هر آنچه که در اختیارشان است برای محافظت از جان و آسایش شهروندان مصری انجام دهند.

اشتون گفت: اتحادیه اروپا صراحتا متعهد به حمایت از مردم مصر در مطالبه دموکراسی و حکومت فراگیر توسط آنهاست.

ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس نیز در بیانیه ای ضمن دعوت به حفظ آرامش در مصر، گفت: اوضاعی خطرناک در مصر کاملا قابل مشاهده است و من از تمام گروه ها می خواهم که خویشتن دار باشند.

وی خاطرنشان کرد: انگلیس از هیچ دخالت نظامی به عنوان ابزاری برای حل درگیری ها در نظام دموکراتیک حمایت نمی کند.

بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل نیز در ارزیابی وقایع مصر گفت: دخالت نظامی در امور هر کشوری منبع نگرانی است و باید حکومت مدنی برقرار شود.

مارتین نسیرکی، سخنگوی بان کی مون عنوان داشت که بسیاری از معترضان در جریان اعتراض ها صدمه دیده اند و دخالت ارتش در هر اموری نگران کننده است و بهتر است که نظام جامعه مدنی هرچه سریعتر مطابق اصول دموکراسی اجرایی شود.

همچنین در بیانیه سخنگوی بان کی مون آمده است که در این شرایط که اوضاع به سمت بی ثباتی می رود بان کی مون مردم را بار دیگر به خویشتنداری و مذاکره و حفظ آرامش دعوت می کند.

همچنین ژنرال مارتین دمپسی رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز چهارشنبه به ارتش مصر در صورتی که سقوط محمد مرسی از قدرت یک کودتا تلقی شود از بابت عواقب آن هشدار داد.

وی در شبکه سی.ان.ان گفت: در پایان این کشور، کشور آنهاست و آنها راه خود را پیدا خواهند کرد اما در صورتی که این وضعیت به طرز نادرستی مدیریت شود عواقبی وجود خواهد شد. قوانینی در آمریکا وجود دارد که ما را در خصوص اینکه چطور با وضعیت های از این دست تعامل کنیم ملزم می سازد.

اظهارات مارتین دمپسی اشاره ای به قوانین آمریکا است که تاکید دارد در صورتی که یک دولت دموکرات توسط یک کودتای نظامی سرنگوش شود آمریکا باید کمک های مالی به این کشور را قطع کند.

این در حالی است که آمریکا سالانه 1.5 میلیارد دلار کمک مالی به مصر می دهد.

از سوی دیگر، به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پنتاگون اعلام کرد: چاک هاگل، وزیر دفاع آمریکا در یک هفته گذشته دو بار با وزیر دفاع مصر گفت وگو داشته که از جمله آنها وی روز سه شنبه تماسی تلفنی با ژنرال عبدالفتاح سیسی، وزیر دفاع مصر برقرار کرده است.

جورج لیتل، دبیر مطبوعاتی پنتاگون از افشای جزئیات بیشتر درباره محتوای این تماس ها خودداری کرد.

وی گفت: مقامات آمریکا در سطح گوناگون دولت تصریح کرده اند که واشنگتن متعهد به فرایند دموکراتیک در مصر بوده و امیدوار است تنش ها در این کشور به طور صلح آمیز حل شود.

دیتل گفت: پنتاگون به دلیل حساسیت وضعیت تماس تلفنی وزیر دفاع آمریکا با همتای مصری خود را فاش نساخته است.

از سوی دیگر بعد از پیام تبریک پادشاه عربستان به رئیس جمهور موقت مصر برای اداره کشور و تحقق خواسته مصری ها، شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر خارجه امارات نیز عنوان داشت که کشورش اوضاع مصر را دنبال می کند.

وی افزود: امارات نسبت به توانایی مردم مصر برای پشت سر گذاشتن لحظه های سخت اطمینان کامل دارد .

وزیر خارجه امارات تصریح کرد: ارتش مصر همان گروهی است که ادامه دولت های قانونی و موسسات دولتی را تضمین می کند.

ناصر جوده، وزیر خارجه اردن نیز ضمن اعلام حمایت کشورش از مصر از اراده ملت مصر استقبال کرد.


نظر شما :