اسرائیل پشت قضیه است؟

معماهای اتهامات ضد ایرانی دانمارک

۱۴ آبان ۱۳۹۷ | ۱۶:۰۰ کد : ۱۹۷۹۹۴۴ اخبار اصلی اروپا آسیا و آفریقا
مسئله ترور در دانمارک همزمان با تحریم هایی که قرار است آمریکا علیه ایران اعمال کند، شاید نشان دهنده این مساله باشد که پشت پرده این قضایا آمریکا و اسرائیل هستند.
معماهای اتهامات ضد ایرانی دانمارک

نویسنده: بهاره سلطان پور، عضو تحریریه دیپلماسی ایرانی 

دیپلماسی ایرانی: درست 5 روز مانده به تحریم های نفتی ایالت متحده علیه ایران، کشور دانمارک با یک ادعای بی اساس ایران را متهم به یک واقعه تروریستی انجام نشده کرد. دانمارک ادعا کرد که  فردی قصد ترور یکی از سران گروهک تروریستی الاحوازیه در خاک دانمارک را داشت که از قضا، این ترور با دستگاه اطلاعات ایران هماهنگ بوده است. 

وزیران امور خارجه نروژ، فنلاند، سوئد، ایسلند و دانمارک در نروژ علیه این اقدام بیانیه ای صادر کردند تا این اقدام را محکوم کنند. ولی کار تا جایی پیش رفت که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به دانمارک سفر کرد تا اقدام دانمارک را بررسی کند. این اتفاق درست در شرایطی روی داده که روابط ایران و اروپا بر پایه برجام بهبود یافته و قرار است اروپایی ها با ساز و کاری که ارائه می دهند ایران کمترین ضربه  را از تحریم های آمریکا متحمل شود. 

اقدام دانمارک شاید  باعث شود اتحادیه اروپا بیشتر به فکر بهبود شرایط داخلی کشور های عضو بیفتد. امروزه اتحادیه اروپا از شرایط خوبی بهره مند نیست. بیشتر کشورهای عضو این اتحادیه در سیاست داخلی خود با مشکلات زیادی رو به رو هستند، علاوه بر سیاست داخلی این کشورها روابط این کشورها با یکدیگر هم چندان مطلوب نیست. با توجه به اقدامات اتحادیه اروپا در راستای حفظ برجام چندین کشور از جمله دانمارک از این اقدام رضایت چندانی ندارند و بیشتر به دنبال پیروی از سیاست های ایالت متحده علیه ایران هستند.  ‌

علی بیگدلی، کارشناس مسائل اروپا در گفت و گو با دیپلماسی ایرانی در این باره گفت :«اکنون شرایط و مناسبات اتحادیه اروپا با ایران به گونه ای است که قاره سبز تصمیم دارد برای حفظ برجام حمایت‌های خود را از ایران در تقابل با آمریکا داشته باشد. لذا کاخ سفید و به خصوص ترامپ سعی ندارد با تندتر کردن شرایط، گسل خود را با اتحادیه اروپا بیشتر کند. از این رو واشنگتن با برنامه‌ریزی خود از طریق غیر مستقیم سعی کرده است با این پروژه، روابط اتحادیه اروپا با ایران تحت تاثیر قرار گیرد.»
وی ادامه داد: «دانمارک در جنگ جهانی دوم میزبان بسیاری از یهودیان قاره سبز بود و این جمعیت یهودیان به واسطه دانمارک راهی آمریکا شدند. بنابراین هم آمریکایی‌ها و هم یهودیان اروپایی خاطره خوبی از اقدامات کپنهاگ در خلال جنگ جهانی دوم دارند. از سوی دیگر هم این مناسبات سبب شده است تا دانمارک سر سپردگی بسیار زیادی به واشنگتن و سیاست‌های کاخ سفید داشته باشد. لذا هم تل‌آویو و هم واشنگتن در این فرصت بسیار کوتاه تا عملیاتی شدن ساز و کار ویژه اتحادیه اروپا هیچ بازیگر و کشوری مناسب تر از دانمارک را برای جوسازی های اخیر علیه ایران مناسب ندیده اند. پس آمریکا و اسرائیل با مناسب دیدن این بستر سعی کردند از این محور با متهم کردن تهران برای انجام اقدام تروریستی در خاک دانمارک، روابط ایران و اتحادیه اروپا را تحت الشعاع قرار دهند.»

نصرت الله تاجیک در گفت‌وگو با ایسنا در واکنش به ادعای مقامات دانمارکی بیان کرد: «اطلاعات و قرائن ارائه شده از سوی مقامات دانمارکی خیلی ضعیف و متناقض است ولی با توجه به این‌که در آستانه 5 نوامبر که تحریم‌های نفتی آمریکا شروع می‌شود، قرار داریم و تلاشی که ایران برای تطبیق خود با استانداردهای بین المللی در زمینه مسائل اقتصادی، FATF، قانون مبارزه با پولشویی و... انجام داده، این اقدام دانمارک به نوعی تلاش برای به هم زدن رابطه ایران و اتحادیه اروپا و ایجاد مانع در برقراری کانال مالی بین ایران و اروپا است. از آنجایی که اطلاعات بیرون آمده بسیار ناقص، مبهم و متضاد است، حتی نخست وزیر نروژ نیز در مصاحبه‌ای که پنج کشور اسکاندیناوی در حمایت از دانمارک داشتند، گفت هنوز اطلاعات برای تصمیم‌گیری کم است و لذا به نظر می‌رسد دانمارک با عجله خاصی این قضیه را مطرح کرده‌است. اتفاقا حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی از این اقدام نیز به مشکوک بودن این حرکت دانمارکی‌ها می‌افزاید.»

مسئله ترور در دانمارک همزمان با تحریم هایی که قرار است آمریکا علیه ایران اعمال کند، شاید نشان دهنده این مساله باشد که پشت پرده این قضایا آمریکا و اسرائیل هستند. اسرائیلی که بعد از 22 سال برای منزوی کردن ایران در منطقه به عمان سفر کرد تا نقش میانجی گری این کشور در حل مسائل خاورمیانه به نفعش سنگینی کند، این بار بعید نیست که چند روز مانده به تحریم های آمریکا علیه ایران، چنین اتفاقی در یکی از شهرهای اروپایی را مدیریت کند تا اتحادیه اروپا را مانند گذشته نسبت به ایران بدبین کند. 

روابط سیاسی و اقتصادی ایران و دانمارک به حدی نیست که چنین ادعاهای دروغینی بر روابط ایران و اتحادیه اروپا تاثیر مخربی بر جای گذارد، بلکه بلعکس؛ با این اتفاقات شاید جامعه جهانی و به خصوص اتحادیه اروپا نسبت به آمریکا مواضع سخت تری از خود نشان دهند.    

کلید واژه ها: ایران و دانمارک


( ۴ )

نظر شما :