صلاحیت اخلاقی برای مبارزه با تروریسم
واکنش کشورهای جهان به شکنجههای سازمان سیا چه بود؟
دیپلماسی ایرانی: گزارش کمیته امور اطلاعاتی سنای آمریکا درباره روش های بازجویی وحشتناک سازمان سیا از زندانیانی که بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بازداشت کرده بود، منجر به انتقادهای زیادی از سراسر جهان شد. در ادامه واکنش کشورهای مختلف به این اقدامات وحشیانه بررسی می شود.
افغانستان
اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان «اقدامات غیرانسانی» ذکر شده در این گزارش را محکوم کرد و روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در کابل گفت: «متاسفانه این گزارش نشان می دهد که هم میهنان افغان ما مورد شکنجه قرار گرفته اند. این واقعاً دردناک بوده است که بعضی از آن ها بی گناه بوده اند. تمام مردم افغان باید بدانند که پس از سال ۲۰۱۴، هیچ نیروی بین المللی نمی تواند شهروندان افغان را زندانی کند و وارد خانهٔ آن ها شود.»
روسیه
وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه در بیانیه ای گفت افشای اطلاعاتی که از این گزارش به دست آمده تایید دیگری از نقض سیستماتیک حقوق بشر توسط مقامات آمریکایی است. وی در ادامه می گوید: «ما به نهادهای حقوق بشری و سازمان های بین المللی مربوطه پیشنهاد می کنیم از واشنگتن بخواهند تا اطلاعات کاملی از جرائم تحت عنوان «جنگ جهانی با ترور» ارائه دهد و مجرمان را به دست عدالت بسپارد.»
بریتانیا
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا با محکوم کردن شکنجه گفت: «شکنجه اشتباه است، شکنجه همیشه اشتباه است. آن دسته از ما که خواهان امن تر شدن و خواهان جهان امن تر هستیم، می خواهیم ببینیم افراط گرایی شکست می خورد. باید بدانیم اگر ما صلاحیت اخلاقیمان را از دست بدهیم پیروز نخواهیم شد.»
ایران
در صفحه توئیتر آیت الله علی خامنه ای، رهبر معظم ایران نوشته شده است: « آنها می گویند که ملتی هستند پر از افتخار. دولترمردان آمریکایی حتی ملت خود را تحقیر می کنند و به اشتباه می اندازند. امروز دولت آمریکا سمبل ظلم علیه بشریت است، حتی مردم آمریکا با این ظلم مواجه هستند...»
فرانسه
وزیر خارجه فرانسه در این رابطه می گوید: «وقتی بحث مبارزه با تروریسم مطرح می شود، هدف اصلی جامعه بین المللی باید مبتنی بر چارچوب احترام به حقوق بشر و قوانین بین المللی بشردوستانه باشد.»
آلمان
فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان در صفحه توئیترش در این باره نوشت: «این گزارش تخطی آشکار از ارزش های دموکراتیک را نشان داد. این اقدامات نمی تواند تکرار شود. پرزیدنت اوباما به وضوح سیاست های مقام پیشین خود را شکست. ما از این شفافیت جدید برای قبول اشتباهات، استقبال می کنیم. آنچه که فکر می شد درباره مبارزه با تروریسم اسلامی درست است، غیرقابل قبول و اشتباهی بزرگ بوده است.»
چین
هونگ لی، سخنگوی وزارت خارجه چین روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «چین به شدت مخالف شکنجه است. ما معتقدیم که ایالات متحده باید رفتارش را اصلاح کند و صادقانه مفاد کنوانسیون های بین المللی را اجرا کند.» در یادداشتی که در خبرگزاری دولتی شینهوا منتشر شده، چین از ریاکاری محض ایالات متحده در زمینه دفاع از حقوق بشر انتقاد می کند و می گوید گوانتانامو از سال ۲۰۰۴ به بدنامی در زمینه حقوق بشر معروف است.
سازمان ملل
بن امرسون، گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه مبارزه با تروریسم و حقوق بشر، خواهان این شد که ایالات متحده افرادی که مسئول جنایات ذکر شده در این گزارش هستند را مورد تعقیب قرار دهد. امرسون در این باره می گوید: «این برنامه به وضوح سیاستی منظم از سوی مقامات رده بالای دولت بوش بوده است که اجازهٔ جرایم سیستماتیک و نقض گسترده حقوق بشر بین الملل را داده اند.»
پاکستان
تسنیم اسلام سخنگوی وزارت خارجه پاکستان می گوید: «ما از شکنجهٔ سیستماتیک زندانیان در پایگاه های مختلف سیا، احساس رقت می کنیم. این گزارش حرف ما مبنی بر اینکه در زمینه مبارزه با تروریسم نیاز به احترام به حقوق بشر و قوانین بین المللی بشردوستانه است را تایید می کند.»
کره شمالی
این کشور از طریق یادداشتی که در خبرگزاری دولتی اش منتشر شده، واکنش نشان داده است. در این یادداشت شورای امنیت سازمان ملل متحد، متهم به اعمال استاندارد دوگانه درباره چشم پوشی از رفتار غیرانسانی شکنجه توسط سیا که کمیته ضد شکنجه سازمان ملل آن را نادیده گرفته است، می شود.»
منبع: سی ان ان/ مترجم: حسین هوشمند
نظر شما :