بیانیه مشترک ریاض و پکن علیه تهران

وقتی متحد ایران پشتش را خالی می کند

۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۰۶:۰۰ کد : ۲۰۱۶۲۹۶ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
دیروز جمعه و در پایان نشست سران عربستان و چین بیانیه مشترکی صادر شد. در این بیانیه، طرفین توافقات پیرامون توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، امنیتی، انرژی، آموزشی و فرهنگی را ذکر کرده اند. اما نکته جالب توجه بیانیه مشترک به موضع دو کشور و به خصوص چینی ها علیه ایران باز می گردد که عنوان «متحد تهران» را از نگاه برخی چهره های و جریان های سیاسی اصولگرای داخلی یدک می کشد.
وقتی متحد ایران پشتش را خالی می کند

دیپلماسی ایرانی: دیروز جمعه و در پایان نشست سران عربستان و چین بیانیه مشترکی صادر شد. در این بیانیه، طرفین توافقات پیرامون توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، امنیتی، انرژی، آموزشی و فرهنگی را ذکر کرده اند. اما نکته جالب توجه بیانیه مشترک به موضع دو کشور و به خصوص چینی ها علیه ایران باز می گردد که عنوان «متحد تهران» را از نگاه برخی چهره های و جریان های سیاسی اصولگرای داخلی یدک می کشد. این بیانیه در زمینه سیاسی پیرامون موضوع ایران و با تمرکز بر پرونده فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی بر لزوم تقویت همکاری‌های مشترک برای تضمین صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران توافق و تاکید دارد. ضمنا دو طرف عربستان و چین از ایران خواستند با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند و رژیم عدم اشاعه را حفظ کند و مهمتر از ان بر لزوم احترام به اصل حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی کشور‌ها از جانب تهران تاکید کردند.

در این بیانیه که خبرگزاری رسمی دولت عربستان(واس) متن کامل آن را منتشر کرده، آمده است: «دو طرف بر اهمیت تداوم اولویت دادن به روابط عربستان و چین در روابط خارجی خود و ایجاد الگوی همکاری، همبستگی، سود متقابل و رابطه برد-برد برای کشورهای در حال توسعه تاکید کردند.» دو طرف مجدداً اعلام کردند که به حمایت مستمر از منافع اصلی یکدیگر و حمایت از یکدیگر در حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی ادامه می‌دهند. طرف سعودی بار دیگر بر پایبندی به اصل چین واحد تاکید کرد. طرف چینی نیز به نوبه خود حمایت خود را از عربستان در حفظ امنیت و ثبات آن اعلام کرد و مخالفت قاطع خود را با هرگونه اقدامی که در امور داخلی پادشاهی عربستان سعودی مداخله کند، اظهار داشت و با هرگونه حمله ای که غیرنظامیان، زیرساخت ها، سرزمین و منافع عربستان را هدف قرار دهد اعلام مخالفت کرد.

البته در رابطه با بحران یمن، دو طرف بر حمایت کامل خود از تلاش ها برای دستیابی به راه حل سیاسی تاکید کردند. طرف چینی از ابتکار عربستان سعودی برای پایان دادن به جنگ در یمن و تلاش‌ها و ابتکارات متعدد این کشور با هدف تشویق گفت‌وگو بین طرف‌های یمنی قدردانی کرد و دو طرف همچنین اهمیت حمایت از شورای رهبری ریاست‌جمهوری در جمهوری یمن را خاطرنشان کردند. آنها همچنین بر اهمیت تعهد حوثی ها به آتش بس، همکاری با فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن و مشارکت جدی با ابتکارات و تلاش های صلح برای دستیابی به یک راه حل سیاسی دائمی و جامع برای بحران یمن تاکید کردند. طرف چینی از کمک های بشردوستانه، امدادی و توسعه ای عربستان سعودی به مردم یمن از طریق مرکز امداد و اقدامات بشردوستانه ملک سلمان و برنامه عربستان برای توسعه و بازسازی یمن قدردانی کرد.

در حوزه انرژی دو طرف تاکید کردند که تقویت همکاری های خود در این زمینه، یک مشارکت راهبردی مهم است. دو طرف با اشاره به حجم مبادلات نفتی فی مابین و پایه های خوب همکاری ها به دلیل منابع نفتی فراوان عربستان و بازار وسیع چین، توسعه و تحکیم همکاری های فی مابین در زمینه نفت را منطبق بر منافع مشترک دانستند. جمهوری خلق چین از نقش عربستان در حمایت از تعادل و ثبات بازارهای جهانی نفت به عنوان صادرکننده قابل اعتماد عمده نفت خام به چین استقبال کرد و دو طرف بر سر فرصت‌های سرمایه‌گذاری مشترک در بخش پتروشیمی، توسعه پروژه‌های مربوط به فناوری‌های تبدیل نفت به پتروشیمی و افزایش همکاری‌های مشترک در تعدادی از زمینه‌ها و پروژه‌ها از جمله برق، انرژی خورشیدی، انرژی بادی و سایر منابع انرژی تجدیدپذیر توافق کردند. همچنین عربستان و چین خواستار ارتقای همکاری در استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و همکاری در توسعه فناوری‌های مدرن مانند مصنوعی هوش و نوآوری در بخش انرژی شدند.

آنها همچنین بر اهمیت تعمیق همکاری مشترک در طرح‌های «یک کمربند، یک جاده» تاکید کردند و از پیوستن نهادهای مرتبط سعودی و سرمایه‌گذاری‌های مختلف در چارچوب این طرح استقبال کردند. در عین حال ارتقای موقعیت عربستان به عنوان مرکز منطقه ای برای شرکت های چینی برای تولید و صادرات محصولات بخش انرژی، علاوه بر سرمایه گذاری مشترک در پروژه های انرژی در کشورهای منطقه و کشورهای مصرف کننده محصولات انرژی در اروپا و آفریقا، مورد توافق قرار گرفت./شرق

کلید واژه ها: ایران چین عربستان سعودی بیانیه مشترک پکن و ریاض برنامه هسته ای ایران آژانس بین المللی انرژی اتمی


( ۱۳ )

نظر شما :

یک شهروند درجه ۲ ۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۰۷:۳۳
متاسفانه در حکمرانان کشور هیچ گوش شنوایی برای شنیدن صدای دلسوزان کشور وجود ندارد . یقینا کشوری که توانیی برهم زدن هژمونی غرب را دارد منافع بلندمدت خود را با ماجراجویی های یک کشور دیگر گره نخواهد زد
میرزا ۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۰۹:۳۳
این هم ثمره گره زدن منافع کشور به یک سمت، کی میخوایم یاد بگیریم نه چین دوست ماست نه روسیه ..
مهندس مهراب لاهیجانی ۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۱۰:۵۲
این امر واضح است که منافع ایران فقط با حفظ روابط موازی و متوازن با شرق و غرب حداکثر میشود . لیکن این موضوع مبرهن نیز با لجاجت سیاست گذار و اهتمام بر سیاست کوته بینانه نگاه به شرق ، کشور را در معرض بحران قرار داده و سبب سو استفاده شرق و تولید دشمنان بیشمار شده است. پیام چین اشکار است ، ایران چاره ای جز تعامل با ما ندارد.
محسن ۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۱۱:۰۰
عربستان حامی طرح یک کمربند یک جاده هست و این بهترین هدیه عربستان و چین به ایران هست هر چه عربستان به سمت چین و بلوک شرق برود به همان اندازه تحریم های ایران بی اثر می شود و غرب به سمت فروپاشی می رود ایران باید از این شرایط استقبال کند
ناشناس ۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۱۵:۳۹
منتظر نظرات راهگشا و روشنگرانۀ استاد ناشناس (فدوی سابق) هستیم.
ابراهیم قدیمی ۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۱۸:۰۸
ایران پس از صدام بیشترین وموثرترین کمک ها را با توجه به میزان روابط با دیگران به عراق کرده است۔ عراق روابط بسیار مطلوبی با عربستان ودیگر کسورهای عربی دارد۔چرا باید ار چین این انتظار را داشت که روابط خارجی خود را به روابط ایران پیوند بزند۔به تحریکات سایت خبری ام ای شش ودو بهم زنی ان توجه نکنید۔
ناشناس ۱۹ آذر ۱۴۰۱ | ۲۰:۵۶
فدوی که خداوند نگهدارش باشد فقط در پا گذاشتن رو دم پانترکها تخصص دارد .‌