معاون رئیس‌جمهور: جبران خسارت‌‎های برجام بسیار مشکل است/ توافق هسته‌ای بسترساز افزایش واردات شد

۱۲ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۴:۲۸ کد : ۱۹۹۳۸۶۳ سرخط اخبار

معاون سابق رئیس‌جمهور با بیان اینکه برجام بسترساز افزایش واردات و کاهش توان داخلی بود، گفت: این قرارداد سبب شد تا از توسعه تعاملات با کشورهای منطقه‌ای و شرق آسیا باز بمانیم.
الهام امین‌زاده در گفتگو با خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با بیان اینکه خسارت‌های برجام به کشور را می‌توان در دو دسته «نگاه و تکیه بر توان داخلی» و «تعامل با کشورهای منطقه‌ای» مورد بررسی قرار داد، اظهار کرد: اگر به برجام بیش از حد تکیه نمی‌شد، توان داخلی کشور به مراتب افزایش می‌یافت؛ اما متأسفانه این قرارداد بسترساز صادرات و تقویت توان داخلی نبود، بلکه بسترساز افزایش واردات و کاهش توان داخلی است.

وی افزود: همچنین برجام سبب شد تا از افزایش تعاملات با کشورهای منطقه‌ای در حوزه‌های میادین نفتی و اقتصادی و نیز از گسترش تعاملات در حوزه‌های صادرات و واردات با کشورهای شرق آسیا باز بمانیم.

کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه جبران خسارت‌‎های برجام بسیار مشکل است، خاطرنشان کرد: به نظر من برای جبران خسارت‌های برجام ابتدا باید از اتکای حداکثری به چند کشور غربی به‌ویژه آمریکا پرهیز کرد.

امین‌زاده ادامه داد: همچنین باید سیاست خارجی متنوعی داشته باشیم؛ یعنی بر اساس توانمندی‌های داخلی هر کشوری با آنها مراوده داشته باشیم، اما متأسفانه سیاست خارجی دولت روحانی یک‌سویه است؛ درصورتی‌که ضروری است با مطالعه و ارزیابی شرایط کشورهای مختلف در هر قاره‌ای، سیاست‌ها و راهبردهای متنوعی را در عرصه سیاست خارجی اتخاذ کرد.

وی با بیان این مطلب که دیپلماسی رسمی و غیررسمی دولت نیازمند ترسیم نقشه راهی است، گفت: متأسفانه در حال حاضر در شرایط فقدان یک نقشه راه مناسب در حوزه دیپلماسی رسمی و غیررسمی به سر می‌بریم. دولت باید از متفکران حوزه‌های علوم سیاسی، روابط بین‌الملل و مطالعات منطقه‌ای دعوت کند تا سیاست خارجی‌اش را به‌روز و نیز از طریق بازتعریف برخی مفاهیم آنها را به اجرا بگذارند.


( ۵ )

نظر شما :

آسمان ریسمان ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ | ۲۱:۲۹
گویا مشاور سابق نمیداند یا فراموش کرده که مشی کلی سیاست خارجی در حیطه اختیارات رهبری است و نه دولت. از طرفی اینکه گفته شود برجام باعث شد  «نگاه و تکیه بر توان داخلی» و «تعامل با کشورهای منطقه‌ای» کاهش یابد درست نیست و از اعتبار و سودمندی برجام نمی کاهد زیرا این دو موضوع هیچ منافاتی با هم ندارند. برجام بین ایران و صرفا کشورهای غربی نبوده است. چین و روسیه قطعا مانند غربیها ذیل سهم خواهی های حین مذاکرات برجام، منافع خود را هم لحاظ کرده اند. خروج شرکتهای چینی از پروژه های مهم نفتی و گازی _در پارس جنوبی و غرب کارون_ گواه این مدعاست که توجه به شرق هم وجود داشته است. نکته اینجاست که در سیاست بین الملل وقتی پای منافع کشوری در میان باشد برای به دست آوردنش دوست و دشمن را قربانی میکند و ما هنوز حرف از "اعتماد" میزنیم.