روحانی، سازمان ملل و تدبیر صلح

باید به ترامپ فرصت گفت وگو با ایران را داد

۰۲ مهر ۱۳۹۷ | ۰۹:۵۴ کد : ۱۹۷۹۱۲۱ آمریکا نگاه ایرانی خاورمیانه
نویسنده خبر: صادق ملکی
صادق ملکی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: باید به ترامپی که بارها گفته آماده گفتگو با ایران است، فرصت گفت وگو داد. نباید اجازه داد دیر شود. پذیرش گفت وگو نه گفتن به جنگ و آغوش باز کردن به صلح است. روایت غالب ایران هراسی با برجام در جهان شکست، نگذاریم و فرصت ندهیم این روایت دوباره زنده شود. 

دیپلماسی ایرانی: پرواز هواپیمای حامل روحانی و تیم همراه وی را باید پرواز صلح نامید. روحانی در حالی در هفتادو سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت می کند که ایران متعهد به برجام مانده و امریکا با بی تعهدی از آن خارج شده است. چه فرصتی بهتر از این نشست وجود دارد که بتوان این مظلومیت را فریاد کرد و ظلم و زورگویی امریکا را به رخ جهانیان کشید. مخالفان حضور روحانی در نشست، دانسته و ندانسته کمک به فرصت سوزی می کردند، که در این مقطع ایران به آن نیاز وافر داشته و دارد. هیچ حضوری در چهل سال گذشته با اهمیت تر از حضور فعلی روحانی در نشست نبوده و نیست. در حالی که جامعه ایرانی ملتهب از تاثیرات و هیجانات تحریم بوده و جهان نیز محکوم کننده اقدام خروج امریکا از برجام است، این حضور از اهمیتی مضاعف برخودار می شود. روحانی باید بداند که در غیاب هاله نور، حضورش در نشست  سازمان ملل باید امید بخش و پیام آور صلح باشد. روحانی باید همان مرد سیاستمداری بماند که توانست با تدبیر و در سایه دستور عمل نرمش قهرمانانه، نوید بخش صلح جویی ایرانیان باشد.

جهان و به تبع آن ایران، راهی جز صلح ندارند، هرچند مسیر آن پرتلاطم وسخت باشد. باید باب گفت وگو و مذاکره باز باشد و در چارچوبی عقلانی و با منطق روشن برای هر آنچه منافع ایران را تامین می کند، آماده بود. در سیاست و نظام بین المللی عناد معنا نداشته و می بایست منطبق با ظرفیت، به تصمیم بهینه رسید. نه تنها شرکت در نشست سالانه سازمان ملل برای روحانی ضروری است بلکه هر میز و نشست بین المللی و منطقه ای که امکان شرکت در آن باشد، ایران باید در آن حضور یابد. هیچ گاه نباید خود را مصداق ضرب المثل روسی کرد که اگر دور میز نباشی، روی میز خواهی بود.

نشست سالانه سازمان ملل مهمترین رخداد سال در نظام بین الملل بوده و محافل سیاسی و رسانه ای توجه ویژه بدان دارند و با توجه به این امر حضور در این نشست اگر همراه با برنامه باشد می تواند با کمترین هزینه، فرصت های مناسبی برای همه کشورها و در این میان بطور خاص، برای ایران فراهم کند. در کار و زار صحنه و سیاست بین المللی و در مقام کشورداری، غیبت معنا ندارد. هرآنچه به دست می آید با حضور است و هیچ کشوردیگری نمی تواند تامین کننده منافع ایران شود. سطح هیئت ایرانی در نشست سران سازمان ملل هر چقدر بالاتر باشد، میزان توجه به آن و کارآمدی آن نیز بیشتر می شود.

عرصه سیاست را نباید محدود کرد. اگر قدرت مانور و تحرک را از سیاستمدار بگیرند در واقع با دست بسته او را به مسابقه تامین منافع فرستاده اند.
نقل است پس از واقعه کشتار حجاج ایرانی توسط سعودی ها، سخن امام مبنی بر این که من اگر از صدام بگذرم از آل سعود نخواهم گذشت، سبب ایجاد بن بست در مسیر عادی سازی روابط شده بود که سرانجام با فرمول این که من سخن خود را گفته ام و شما کار خود را بکنید، نه تنها روابط به حال عادی بازگشت، بلکه در مقطعی و با تدبیر هاشمی ایران و سعودی دو بال اسلام شدند. بعدها و در پرتو تحولات سیال سیاسی، گردش روزگار، کاری کرد که ما نه تنها از صدام هم گذشتیم، حتی برخی در داخل پیشنهاد اتحاد با صدام را دادند. در سیاست و روابط میان کشورها دشمن و دوست دائمی نداریم. نگاه سیاه و سفید را باید به نگاه خاکستری تغییر داد. باید کلیشه ها و زنجیرهای خود ساخته را شکست. ایران و عراق دیروز و امروز، ویتنام و امریکای دیروز و امروز و... همگی محل درس و تن دادن به عقلانیت است. ضربات وارده از سوی امریکا به ایران بالاتر از ضربات وارده به ویتنام، ژاپن و آلمان نبوده و نیست. آنها نه تنها در تاریخ گذشته نماندند، بلکه به جایی رسیده اند که بعضا متحد استراتژیک دیگری شده اند. چه  خوشمان و چه بدمان بیاید، ترامپ خودشیفته و یا غیرقابل اعتماد، یک واقعیت مسلط بر روابط بین الملل است. سیاست مداری است که هنوز تحریم شروع نشده توانسته است دامنه بحران در ایران را تا دلار پانزده هزار تومانی برساند. باید به ترامپی که بارها گفته آماده گفتگو با ایران است، فرصت گفت وگو داد. نباید اجازه داد دیر شود. پذیرش گفت وگو نه گفتن به جنگ و آغوش باز کردن به صلح است. روایت غالب ایران هراسی با برجام در جهان شکست، نگذاریم و فرصت ندهیم این روایت دوباره زنده شود. 

در جهانی که سیاست، اقتصاد، امنیت و ... به یکدیگر تنیده اند، نمی شود تک بعدی اندیشید و یک سونگری کرد. دریچه روابط پکن و واشنگتن از دیپلماسی پینک پونگ آغاز شده و به امروز رسیده است. وضعیت فعلی میان تهران و واشنگتن تامین کننده منافع بسیاری از کشورها در منطقه و جهان است. نباید بدان تن داد. مذاکره تسلیم نیست. مذاکره می تواند به خلع سلاح سیاست فریب دشمن صدمه جدی وارد کند. اگر در هفتاد و سومین نشست سران سازمان ملل چون سال گذشته که گفته شد ترامپ هشت بار درخواست ملاقات داده بود، این بار ملاقات جدی، منطقی و چارچوب داری داده شود، نباید آن را رد کرد. فرصت ها در عرصه سیاست ماندگار نبوده و نباید آنها را بر باد داده و به بیراهه رفت. روحانی باید خودش باشد و در سیاست داخلی و خارجی به وعده‌های انتخاباتی خویش عمل کند. روحانی به جز مردم، وام دار هیچ کس نبوده و هیچ توضیحی به کسی بدهکار نیست. 

نکته آن که معترضین حضور روحانی در نشست سازمان ملل به راحتی از عدم دعوت از ایران در سوچی گذشتند. ایران غایب بزرگ نشست اخیر سوچی پس از نشست بحران سوریه در تهران بود. توجه و تعمق نسبت به این غیبت اجباری و تحمیل شده در کنار آمادگی مسکو برای جایگزین کردن نفت ایران، شاید راهنمای اندیشدن درباره منافع ملی و چگونگی تامین آن باشد.

صادق ملکی

نویسنده خبر

صادق ملکی، کارشناس، استراتژیست و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی است.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران و امریکا حسن روحانی دونالد ترامپ


( ۷ )

نظر شما :

امیر ۰۲ مهر ۱۳۹۷ | ۱۴:۵۲
جناب آقای ملکی، فرمودید که "مذاکره تسلیم نیست"؛ اگر ارسال نامه دو صفحه ای بدون امضاء به دولت آمریکا در سال ۲۰۰۳ ملاک باشد مذاکره مورد نظر شما خفت بارتر از تسلیم است. دولت فخیمه مورد حمایت شما و همفکرانتان با بی لیاقتی کم نظیری فرصت مذاکرات هسته ای را به تهدید تبدیل کرده است. چرا مردم ایران دوباره باید به توصیه های شما اعتماد کند؟
ایرانی ۰۲ مهر ۱۳۹۷ | ۱۸:۵۵
با همرایی و همراهی با نویسنده گرامی (دکتر ملکی) باید گفت که ترامپ اگرچه تباری المانی دارد ولی یکی از امریکایی ترین رییس جمهورهایی است که امریکا بخود دیده;شخصیت سرکش,خود بزرگ بینی و خودشیفتگی بیمارگونه که باید به آن خوی بازرگانی و بده بستانی هم افزود این ویژگی هاست که رهبر کم سن و سال کره شمالی با باهوشی از ان سود برده و با یک دیدار رودرو با او یکشبه از رهبرموشکی و ... به رهبری منطقی و قابل احترام دگر میشود و کشورش را از لبه پرتگاه رودرویی با امریک دور میکندو فشار زیادی را از روی کشورش دور میکند پس اکنون با بودن چنین کسی درکاخ سفید چرا نظام ایران نباید از این فرصت سود ببرد؟!. در این جهان کنونی که جنگها بیشتر اقتصادی و امنیتی شده تا جنگ بمب و موشک داشتن یک رابطه عادی با جهان برای ایران ,دشمنان عرب منطقه ای و اسراییل را بیشتر از بمب اتم نترساند کمتر نیست که کلید انهم تنها در دست امریکاست که گروهی هم در داخل در کمال شگفتی بهت اوری در همسویی و همصدایی با همین دشمنان در پی سنگ اندازی و جلوگیری از همین رابطه عادی ایران با جهان هستند(که یاداور حمله زیانبار و ستون پنجمی به سفارت عربستان است) -- گ اندازی و جلوگیری از همین رابطه عادی ایران با جهان هستند(که یاداور حمله زیانبار و ستون پنجمی به سفارت عربستان است).متاسفانه دولتهای روحانی یکی از بی لیاقت ترین دولتها در زمینه اقتصادی بوده که حتا دراین زمینه میتوان آنرا با دولت احمدی نژاد همتراز دانست ولی اگر کمی انصاف داشت باید گفت که در زمینه سیاست خارجه خوب کارکرده(کاری به این نباید داشت که در برجام امریکا میز را برگرداند و چنان شد که نباید میشد همچنانکه امریکا مانند یک کشور سرکش با همه ی جهان اینگونه بوده و کنترل این شرایط هم نه در توان دولت روحانی که درتوان هیچ دولتی در جهان نیست !! و در گفتگوهای برجام هم زورش بیشتر از این در گرفتن تضمین ها نمیرسید) بنابراین باید همین یک برگ برنده خود را در این سه سال بجامانده خوب بازی کند که بیشتر از این رای دهنده های بخود را ناامید نکند ! پ.ن: دوستان ایران دیپلماسی فکری هم بحال این رفرش شدن صفحه بکنید زیرا در هنگام نوشتن کامنت با رفرش شدن ناگهانی صفحه همه ی نوشته ها پاک میشود و باید از نو انها را نوشت !!!! که بسیار اعصاب خوردکن و وقت گیر است.
ابراهیم قدیمی ۰۲ مهر ۱۳۹۷ | ۲۱:۲۴
جناب ملکی مذاکره مطمئنا خوب است .بشرطها وشروطها.افراد صاحب اختیار ومتعهد به تعهدات.محل وزمان مناسب وشرایط اولیه مناسب.در محل سازمان ملل نامتحد هیچکدام از شرایط مهیا نیست
ابراهیم قدیمی ۰۲ مهر ۱۳۹۷ | ۲۲:۱۰
مذاکره در غیر سه صورت ذیل نتیجه منفی برای طرفین دارد.الف- تحریم ها لغو وبرجام مقبول گردد.۲-نتیجه مثبت ومنفی تحریم ها ومواضع دولتها وسازمانهای موثر مشخص گردد.۳- مذاکره در تهران با حضور مقام رهبری و پرزیدنت ترامپ صورت گیرد.