تحولات ترکیه و پیامدهای منطقه ای

آیا مثلث مسکو - آنکارا - تهران شکل می گیرد؟

۲۴ مرداد ۱۳۹۵ | ۲۳:۳۰ کد : ۱۹۶۲۱۸۷ اخبار اصلی خاورمیانه
دیدارهای اخیر پوتین و اردوغان و وزیر امور خارجه ایران با همتای ترک خود و همچنین نخست وزیر و رئیس جمهوری ترکیه، گمانه زنی ها در خصوص تغییر معادلات منطقه ای را تقویت کرده است.
آیا مثلث مسکو - آنکارا - تهران شکل می گیرد؟

دیپلماسی ایرانی: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه اخیر خود با الجزیره گفت: «روسیه، ایران، عراق و ترکیه باید برای سوریه با هم متحد شوند. ما کشورهای همسایه سوریه هستیم. ما باید در مورد موضوع سوریه با عربستان سعودی، قطر و اردن بحث و گفتگو کنیم. با این حال، ما نباید در مورد سوریه با کشورهایی به بحث بنشینیم که ارتباطی با آن دارند.» به دنبال دیدار بحث برانگیز پوتین و اردوغان، چاووش اوغلو هم با همتای ایرانی خود، محمد جواد ظریف در روز جمعه و در آنکارا دیدار کرد. در این دیدار دو وزیر بر لزوم حفظ تمامیت ارضی سوریه تاکید کردند.

چاووش اوغلو در کنفرانس خبری مشترک با ظریف اعلام کرد که دو کشور درکی مشترک نسبت به تمامیت ارضی سوریه دارند. «ما تاکید داریم که ایران اهمیتی سازنده در برقراری راه حلی پایدار در سوریه دارد.» این دو مقام ایرانی و ترک با یکدیگر در مورد بحران جاری در سوریه و مسائل منطقه ای به بحث و گفتگو نشستند. به گفته چاووش اوغلو همکاری در حوزه انرژی هم از دیگر موضوعات مهمی بوده که روی آن صحبت شده است.

محمد جواد ظریف علاوه بر چاووش اوغلو با نخست وزیر و رئیس جمهور ترکیه نیز در پشت درهای بسته دیدار داشته است.

چاووش اوغلو در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: منافع زیادی در بالا بردن سرمایه گذاری های دو جانبه وجود دارد. بسیاری از تجار ایرانی خواهان سرمایه گذاری در ترکیه هستند و متقابلا تجار ترک نیز مایل به سرمایه گذاری در ایران هستند. وظیفه ما کمک به آنها است و هدف ما این است که سطح روابط تجاری خود را بالا ببریم. در مورد موضوعات منطقه ای هم چاووش اوغلو همکاری در حوزه انرژی را یکی از اولویت هایی معرفی کرد که در دستور کار دیدارهای دو جانبه قرار داشته است. به گفته چاووش اوغلو خرید بیشتر گاز طبیعی، قیمت گاز و انتقال آن  از موضوعاتی بوده است که به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. قرار است که رئیس مجلس ایران به ترکیه سفر کرده و وزیر اقتصاد ترکیه نیز برای پاره ای از مذاکرات رسمی به تهران سفر کند. به گفته وی، دو کشور تصمیم گرفته اند که سطح روابط تجاری خود را به 30 میلیارد دلار در سال برسانند.

در مورد موضوع بحران سوریه نیز چاووش اوغلو به تبادل آراء طرفین اشاره کرد. به گفته وی: «با وجود این که اختلاف نظرهایی در مورد این موضع وجود دارد، هیچ گاه کانال ارتباطی خود را قطع نکرده ایم.» چاووش اوغلو ضمن تاکید بر اهمیت نقش ایران در سوریه، اعلام کرد که هر دو کشور هیچ تفاوتی میان پ.ک.ک و وابستگان آن در ایران نمی بینند.

به گفته چاووش اوغلو «ما باید با هم به مبارزه با سازمان های تروریستی بپردازیم. همکاری ما در ایجاد صلح پایدار و یافتن راه حل برای بحران سوریه، ما را قوی تر خواهد کرد.» ظریف نیز ضمن اظهار رضایت کشورش از همکاری ترکیه و روسیه، امنیت ترکیه را امنیت کشور خود خوانده و گفته : «همواره گفتگویی سازنده میان ایران و ترکیه در مورد موضوع روسیه وجود داشته است. برای برقراری امنیت و صلح و پایان دادن به تعارضات در سوریه، همه طرف ها باید با یکدیگر همکاری کنند.»

منبع: دیلی صباح / ترجمه: تحریریه دیپلماسی ایرانی / 25 

کلید واژه ها: چاووش اوغلو روسيه ايران تركيه


نظر شما :